Een origami-materiaal dat geluid verandert
Een nieuw 'meta-materiaal' kan geluid tegenhouden, doorlaten, of een bepaalde kant opsturen. Net wat je wilt. Handig voor de muren van concertzalen, bijvoorbeeld.
Een meta-materiaal is een materiaal gemaakt van een bestaand materiaal, maar dan op zo'n manier in elkaar gezet dat het nieuwe eigenschappen heeft. In dit geval gaat het om een soort origamistructuur, gemaakt van plasticfolie en plakband, die je als een harmonica kunt uittrekken of induwen.
Een groep onderzoekers, waaronder Bas Overvelde van het AMOLF-instituut, ontwikkelde van dat plasicfolie een materiaal met allemaal kanaaltjes daarin. Door die kanaaltjes kan het geluid heen - of niet. Het kan linksaf gestuurd worden, of rechtsaf.
Dit meta-materiaal is nog wat aan de grote kant; ongeveer een meter dik. Maar het werkt op kleine schaal ook. Dan zou je er een muurtje van kunnen maken, stelt Overvelde voor, dat in een concertzaal de akoestiek precies om maat maakt voor het concert van die dag.

Wetenschap Vandaag
Over diepzeediertjes die broeikasgassen eten, immuuncellen die zichzelf opofferen en de zoektocht naar planeten. Over de nieuwste medicijnen, zonnecellen en sensoren. Kortom: hoe werkt de wereld om ons heen en hoe kunnen we hem nog beter maken?