Adoptiebaby's leren hun moedertaal makkelijker
Zelfs adoptiekinderen die als vijf maanden oude baby van Korea naar Nederland kwamen, leren nu makkelijker Koreaans dan mensen die hier geboren zijn. Kennelijk leren we al veel over de klanken van een taal in onze eerste maanden.
In dit onderzoek is gekeken naar adoptiekinderen uit Korea. Daarvan zijn er duizenden in ons land, en hun moedertaal verschilt sterk van het Nederlands. Dat zit niet alleen in de woorden, maar ook in de Koreaanse klanken. Waar wij de K, P en T als drie klanken horen, tellen Koreanen er negen.
Hoe jong de geadopteerden ook naar ons land kwamen, als volwassene leren ze dat onderscheid sneller te horen. En hun uitspraak wordt ook beter. Zelfs als ze hun eerste woordjes in het Nederlands spraken.
Dat zegt iets over wat kinderen in hun eerste maanden al leren over hun moedertaal, zegt Mirjam Broersma van de Radboud Universiteit. Al heel jong leren we de klanken van een taal. Dat is abstracte kennis. We leren de klanken dus niet als heel woord.
Broersma denkt daarom dat het resultaat van haar onderzoek niet alleen voor Koreaans geldt, maar algemeen opgaat. Er loopt nu een vergelijkbaar onderzoek met adoptiekonderen uit China om dat duidelijk te maken.

Wetenschap Vandaag
Over diepzeediertjes die broeikasgassen eten, immuuncellen die zichzelf opofferen en de zoektocht naar planeten. Over de nieuwste medicijnen, zonnecellen en sensoren. Kortom: hoe werkt de wereld om ons heen en hoe kunnen we hem nog beter maken?