Wetenschap Vandaag8 feb '17 16:09Aangepast op 8 feb '17 16:47

Waarom natuurherstel vaak meer dan 30 jaar duurt

Auteur: Mark Beekhuis

Als je een landbouwgebied 'terug geeft' aan de natuur, duurt het tientallen jaren voor de begroeiing weer natuurlijk is. Waarom was een raadsel, maar dat is nu opgelost.

Foto: Hollandse Hoogte
Foto: Hollandse Hoogte

Als je in een gebied de natuur de vrije teugels geeft, duurt het veel langer voor dat weer echte natuur is, dan je zou denken. Dertig jaar is gewoon, maar het kan ook vijftig jaar kosten, zegt onderzoeker Elly Morriën van het Nederlands Instituut voor Ecologie.

Dat verbaasde ook wetenschappers. Want in een oud-landbouwgebied zitten voldoende voedingsstoffen in de grond, en alle soorten bodemleven die nodig zijn, zitten er al.

Wat nog niet aanwezig is, is een 'sociale structuur'. Het gebied verarmt langzaamaan, en daar moeten alle bacteriën, bodemdieren en schimmels zich op instellen. Er moet een systeem groeien waarbij al dat bodemleven leert samenwerken, om zo efficiënt mogelijk om te gaan met weinig voedingstoffen.

Daarbij blijken vooral schimmels een belangrijke rol te spelen. Als de boer zijn land verlaat, gaat de helft van de suikers via schimmels. Na een paar decennia loopt dat op richting 80%. Maar juist in landbouwgronden hebben schimmels het zwaar, omdat ze kapot gaan door het ploegen.

Morriën is nu bezig met vervolgonderzoek, om uit te zoeken of natuurherstel kan worden versneld.

Gerelateerde artikelen