Ontdekt: een ster met zeven planeten waar leven mogelijk lijkt
Voor het eerst is er een ster gevonden waar omheen zeven planeten draaien die op de aarde lijken. Op een aantal daarvan stroomt waarschijnlijk water en zou er leven kunnen zijn.

Er zijn zeven planeten ontdekt bij één ster. En al die planeten lijken op de aarde. Het zijn rotsachtige planeten, ongeveer zo groot als onze eigen planeet. Waarschijnlijk staan drie planeten op een afstand tot de ster die leven mogelijk maakt. Het is er niet te warm en niet te koud. Het is nog niet zeker of er water over de planeten stroomt, maar bij een aantal van de zeven planeten lijkt dat wel waarschijnlijk. De aanwezigheid van water lijkt een voorwaarde voor leven op een planeet.
Die ster waar deze zeven planeten omheen draaien heet TRAPPIST-1, de eerste ster die werd ontdekt met de Europese TRAnsiting Planets and Planetesimals Small Telescope. Dat is een zeer kleine ster, die ook veel minder krachtig is - een zogenaamde ultrakoele dwerg.
De planeten draaien veel kleinere rondjes rond hun zon dan de aarde dat om de onze doet. Maar omdat de ster veel minder krachtig is, is het klimaat er waarschijnlijk toch vergelijkbaar met het onze.
Dat klimaat kan nog wel worden verstoord doordat de zeven planeten dicht op elkaar zitten, en daardoor ook elkaar beïnvloeden. De temperatuur zou daardoor flink hoger kunnen uitvallen dan nu lijkt. Onderzoek naar de atmosfeer van de planeten moet daar uitsluitsel over geven. Dat onderzoek is inmiddels gestart.

Wetenschap Vandaag
Over diepzeediertjes die broeikasgassen eten, immuuncellen die zichzelf opofferen en de zoektocht naar planeten. Over de nieuwste medicijnen, zonnecellen en sensoren. Kortom: hoe werkt de wereld om ons heen en hoe kunnen we hem nog beter maken?