Braindrain in Europa
De uitbreiding van de Europese Unie, in 2004 en 2007, heeft niet geleid tot meer samenwerking in de wetenschappelijke wereld. In plaats daarvan ontstond er een braindrain van oost naar west Europa.

Nadat er nieuwe landen bij de unie kwamen, gebeurde er iets anders dan de bedoeling was. Het tegenover gestelde gebeurde. Dat schijven onderzoekers in Science Advances.
De samenwerking tussen universiteiten in onderzoekinstituten uit verschillende Europese landen werd niet meer, maar juist minder. Zelfs het Europese subsidiebeleid, dat samenwerking tussen instituten uit verschillende landen vaak als voorwaarde stelt, had daar geen invloed op.
En juist in de landen die lid werden van de EU in 2004 en 2007 zagen samenwerkingsprojecten achteruit gaan. In de oude landen veranderde er niet zo veel.
Er gebeurde ook iets anders. Individuele onderzoekers kwamen vanuit de nieuwe lidstaten naar het westen. Een braindrain van oost naar west, en een proces van Europese desintegratie, noemen de onderzoekers dat.

Wetenschap Vandaag
Over diepzeediertjes die broeikasgassen eten, immuuncellen die zichzelf opofferen en de zoektocht naar planeten. Over de nieuwste medicijnen, zonnecellen en sensoren. Kortom: hoe werkt de wereld om ons heen en hoe kunnen we hem nog beter maken?