Tyrosine helpt geheugen van militairen, maar van ouderen juist niet
Van experimenten met militairen is bekend dat hun kortetermijngeheugen beter blijft als ze een nacht doorhalen en tyrosine hebben ingenomen. Bij ouderen blijkt dat juist slecht uit te pakken voor hun geheugen.
Het leek zo logisch. Als je militairen scherp kunt houden door bepaalde eiwitten te eten, zou het dan ook ouderen kunnen helpen? Het tegendeel blijkt waar, ontdekte Mirjam Bloemendaal tijdens haar promotieonderzoek aan de Radboud Universiteit.
Dat tyrosine hebben we nodig om dopamine te maken. En er is een relatie tussen de achteruitgang van dopamine in de hersensen en de achteruitgang van het werkgeheugen van ouderen.
Bij militaire experimenten was al aangetoond dat je door extra tyrosine te eten, het dopamineniveau op pijl kunt houden. Alles leek er daarom op te wijzen dat ook ouderen geholpen zouden zijn, met het eten van dat eiwit.
We gebruikten juist tyrosine, omdat daarmee nog nooit een negatief effect was gezien op het geheugen. Bij andere stoffen kan een goede dosering goed uitpakken, terwijl een verkeerde dosering averechts werkt.
Bloemendaal vond nu dat dit eiwit, dat bij volwassenen altijd werkt, bij ouderen niet werkt. En vaak zelfs averechts.

Wetenschap Vandaag
Over diepzeediertjes die broeikasgassen eten, immuuncellen die zichzelf opofferen en de zoektocht naar planeten. Over de nieuwste medicijnen, zonnecellen en sensoren. Kortom: hoe werkt de wereld om ons heen en hoe kunnen we hem nog beter maken?