Polyester, maar dan zonder de nadelen
Polyester is een bijna onverwoestbaar materiaal. Dat is handig als je er iets van wilt maken dat tegen een stootje moet kunnen. De wieken van een windmolen, of de romp van een zeilboot. Maar als je het wilt recyclen, heb je een probleem. Want polyester is een onverwoestbaar materiaal.

Het meest gebruikte polyester is een polyesterhars. Daarin zitten lange moleculen volledig met elkaar verknoopt. Eigenlijk, zegt Martijn Beljaars, wordt het hele object één groot molecuul. Hij promoveerde deze week in Groningen, op de ontwikkeling van een nieuw soort polyester.
Dat nieuwe lijkt op het traditionele materiaal, behalve als je het verwarmt. Rond de 150 graden wordt het harde plastic weer zacht. Dat maakt het mogelijk het materiaal opnieuw te gebruiken. Je kunt het ook gebruiken om reparaties uit te voeren; iets wat met gewoon polyester ook niet mogelijk is.
Het nieuwe materiaal hoeft niet duur te worden, denkt Beljaars, want er zitten geen dure ingrediënten in. Die ingrediënten zijn bovendien 'groen', want afkomstig van biomassa.

Wetenschap Vandaag
Over diepzeediertjes die broeikasgassen eten, immuuncellen die zichzelf opofferen en de zoektocht naar planeten. Over de nieuwste medicijnen, zonnecellen en sensoren. Kortom: hoe werkt de wereld om ons heen en hoe kunnen we hem nog beter maken?