Wetenschap Vandaag5 sep '17 16:49

Vele honderden academici verzetten zich tegen voorzitter Duisenberg

Auteur: Mark Beekhuis

Op de universiteiten zwelt het protest aan tegen de benoeming van Pieter Duisenberg als voorzitter van de vereniging van universiteiten. Tot nu toe ondertekenden 1500 academici een petitie om hem weg te krijgen.

Studenten bezetten in 2015 het Maagdenhuis, bestuursgebouw van de UvA, in een protest tegen het 'rendementsdenken' bij de universiteit.  'Alles waartegen wij geageerd hebben in de laatste twee jaar is precies waar Duisenburg voor staat', zegt Teurlings in de podcast. (Foto: ANP)
Studenten bezetten in 2015 het Maagdenhuis, bestuursgebouw van de UvA, in een protest tegen het 'rendementsdenken' bij de universiteit. 'Alles waartegen wij geageerd hebben in de laatste twee jaar is precies waar Duisenburg voor staat', zegt Teurlings in de podcast. (Foto: ANP)

Duisenberg is nog niet eens begonnen bij de vereniging van universiteiten, VSNU, hij begint pas op in oktober. Maar nu al is er een petitie met als titel 'Pieter Duisenberg moet aftreden als VSNU voorzitter'.

Vorige week was er een oproep van een groep studenten aan de Universiteit van Amsterdam. Hun oproep kwam erop neer dat als Duisenberg voorzitter wordt, de UvA zijn lidmaatschap van de VSNU moet opzeggen.

Nu is daar de petitie bij gekomen, die vandaag elk uur zo'n 100 keer wordt ondertekend. In de podcast vertelt Jan Teurlings, een van de initiatiefnemers van de petitie, over de bezwaren tegen Duisenberg.

In de podcast hoor je niet de VSNU, waar een woordvoerder desgevraagd meldt dat de petitie 'geen consequenties' zal hebben, en dat er er 'in deze fase niets over te zeggen valt, anders dan dat Duisenberg al in [een interview met het universiteitsblad] Folia heeft laten optekenen dat hij uitziet naar een gesprek met die studenten in Amsterdam'.

Gerelateerde artikelen