Onderzoeksbudget voor alle onderzoekers? Dat kán
Van alle subsidieaanvragen voor wetenschappelijk onderzoek, wordt maar 15 procent goedgekeurd. Voor ongeveer zes van de zeven onderzoeksplannen is geen geld. Dat kan anders en het hoeft niet een meer te kosten - hebben ze onderzocht.
Onderzoekers die bij de universiteitwerken, hebben een baan, maar daarmee nog geen onderzoeksbudget. Geld voor hun onderzoeksplannen moeten ze halen bij subsidiegevers. Dat is zeer competitief ingericht. En 85% van de plannen wordt afgewezen.
Zonde van de tijd die het kost om zo'n aanvraag goed onderbouwd in te dienen. Zonde van de frustraties die het oplevert. En de aanpak is ook vrij risicovol, zegt Krist Vaesen van de TU Eindhoven, omdat vooraf nauwelijks kan worden bepaald welke onderzoek het geld het beste kan krijgen. Het werkt net als bij aandelen, zegt hij in de podcast. Daarbij zet je ook niet al je geld op één bedrijf.
De tegenwerping was altijd dat er niet voldoende geld zou zijn om elke onderzoeker zijn eigen budget te geven. Nu dat eens is onderzocht, blijkt dat een misvatting te zijn. Er is wel degelijk geld genoeg. En de subsidieprocedure zou dus over boord gezet kunnen worden, als niet alleen wetenschappers, maar ook politici hier het voordeel van inzien.

Wetenschap Vandaag
Over diepzeediertjes die broeikasgassen eten, immuuncellen die zichzelf opofferen en de zoektocht naar planeten. Over de nieuwste medicijnen, zonnecellen en sensoren. Kortom: hoe werkt de wereld om ons heen en hoe kunnen we hem nog beter maken?