
Robotchef leert proeven wat wij proeven
Tijdens het nuttigen van een hap eten zijn er verschillende smaakfases. En dat is belangrijke informatie voor een robot die een carrière als chef ambieert.
Tijdens het nuttigen van een hap eten zijn er verschillende smaakfases. En dat is belangrijke informatie voor een robot die een carrière als chef ambieert.
Het Wetenschappelijk Instituut (WI) van het CDA had een minimumleeftijd voor de verkoop van fastfood voorgesteld zodat jongeren en kinderen gezonder gaan leven. De Tweede Kamerfractie van het CDA ziet daar echter niets in. Dat gaat 'te ver', schrijft Kamerlid Anne Kuik op Twitter. 'met alcohol en roken is de minimumleeftijd ook gelukt', zegt CDA-er Gerard Adelaar, de auteur van het rapport.
De oorlog in Oekraïne gaat een schok teweegbrengen in het mondiale aanbod en de kosten van voedsel. Dat zegt directeur Svein Tore Holsether van Yara International tegen BBC. Yara International is één van 's werelds grootste meststoffenbedrijven en is actief in meer dan 60 landen, het bedrijf betrekt grote hoeveelheden grondstoffen uit Rusland.
Uit onderzoek van de Rabobank blijkt dat de snel stijgende gas- en graanprijzen als gevolg van de oorlog nu al te voelen zijn in de Nederlandse voedselketen: van boer tot bakker tot supermarkt. Maar, supermarkten lijken terughoudend om de prijzen te verhogen en dus voelt de consument het nog niet.
Het mediterraanse dieet – met veel vezelrijk voedsel, vis en noten - heeft volgens veel onderzoeken grote voordelen voor onze gezondheid. Maar het heeft ook ongemakkelijke nadelen.
De Nederlandse overheid moet met strengere wetgeving de voedingssupplementenindustrie in Nederland aan banden leggen. Hiervoor pleit emeritus hoogleraar Voedingsleer Martijn Katan aan de VU Amsterdam in BNR's Big 5. 'Alles wordt gecontroleerd, maar er is één uitzondering: dat zijn die voedingssupplementen
Insecten worden vaak genoemd als interessante eiwitbron voor de toekomst. Maar stel dat er massaal insectenboerderijen komen, hoe maak je die dan rendabel?
Als kind verkocht Sander de Kramer vanaf een kleedje zijn knuffelberen. Hij organiseerde fietswedstrijdjes en verkocht ranja voor een dubbeltje. Steeds voor het goede doel. Als volwassene redde hij met z’n team al honderdduizenden mensen.
Mma-vechten is misschien wel de zwaarste en gevaarlijkste sport ter wereld. Marloes Coenen behoorde tot de wereldtop. Pijn. Klappen. Vechten. Ondertussen voelde ze zich permanent ziek. “Het bleek allemaal bij mijn pad te horen. Mijn pad van zelfontplooiing.” In HONGER! deze week het verhaal van een krijger.
Voedselverspilling is nog altijd een groot probleem. Ook bij de productie van voedsel. Met het Low Food Lab - opgericht door onder andere chef Joris Bijdendijk - proberen ze hier wat aan te doen.
Voedselverspilling is nog altijd een groot probleem. Zeker ook in de horeca. Met het Low Food Lab - opgericht door onder andere chef Joris Bijdendijk - proberen ze hier wat aan te doen.
Ons spierweefsel bouwt continue op en breekt ook continu af. Het is zelfs zo dat binnen een paar maanden een spier helemaal is ververst. Bij de hersenen gebeurt dit nog sneller.
Daar sta je dan, op weg naar de top van de Mount Everest. Je bent er bijna. Blijkt je zuurstoffles lek. Je wilt eigenlijk liggen. Slapen. Maar als je dat doet, word je niet meer wakker. Dóórgaan! Avonturier Wilco Dekker heeft duidelijk honger naar het leven.
Oplopende grondstofprijzen, personeelsschaarste, transportproblemen: de Nederlandse levensmiddelenindustrie heeft te kampen met grote uitdagingen. Directeur Cees-Jan Adema van de FNLI is te gast in BNR Zakendoen.
De Dutch Design Week is nog druk bezig en naast dat je er veel mooie ontwerpen kan bekijken, wordt er ook gepraat over de rol van de ontwerper. Wat kunnen designers betekenen in andere sectoren?
Marc van de Kuilen kan zich nog best goed het moment herinneren dat hij koos voor het leven. Zijn benen waren in Afghanistan zojuist aan flarden geschoten. Friendly fire. Wakker blijven, dacht hij. Niet in slaap vallen. Toen, op dát moment, koos hij voor het leven.
Basisscholen krijgen de komende twee jaar miljarden om leerachterstanden die tijdens de coronacrisis zijn ontstaan, weg te werken. Verschillende scholen denken erover na om vanwege het lerarentekort langer de tijd te nemen om dit geld uit te geven.
In ‘De Top van Nederland’ een uitgebreid gesprek met Koos van Essen, voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Slagers. Het aantal ambachtelijke slagers loopt terug en dat komt onder meer doordat veel slagers moeilijk een opvolger vinden.
Mensen gingen uitgebreider koken, dus profiteerde Fairtrade Original van de lockdowns. Nu die voorbij zijn, heeft het voedingsmiddelenbedrijf veel last van hoge transportprijzen. Topman Steven van Wijk is te gast in BNR Zakendoen.
Op veler verzoek duiken Donatello en Eveline in, of beter gezegd, op een van de pilaren van de Italiaanse eetcultuur: pizza’s. Wat drinken Italianen bij pizza? Wat is het verschil tussen Romeinse en Napolitaanse pizza’s en hoe komt de beroemde Margherita aan haar naam.
Marcel Levi is man die alles kan en bij wie alles lukt. Als hij wordt uitgenodigd voor een podcast bij Roelof thuis, honderd kilometer verderop, dan stapt hij op de fiets en gaat hij, alsof hij als hotshot in de zorg en de wetenschap niks beters te doen heeft, op pad. Hoe kan het toch dat alles wat hij aanraakt in goud lijkt te veranderen? Je hoort het in het gesprek dat hij voerde met Roelof Hemmen in de podcast HONGER! Nu beschikbaar in je favoriete podcast-app.
Rond de 3 miljoen Nederlanders slikken maagzuurremmers op recept. Maar in de meeste gevallen is dat helemaal niet nodig, zegt Zorginstituut Nederland. Bovendien is het langdurig slikken van maagzuurremmers in veel gevallen schadelijk voor de gezondheid.
Kunstenaar, ontwerper, vernieuwer en wereldverbeteraar Daan Roosegaarde kent een paar kantelpunten in zijn leven. En dat zijn steeds die momenten dat hij iets wil en dat anderen vervolgens zeggen dat dat helemaal niet kan. Luister naar het gesprek dat hij voerde met Roelof Hemmen in de podcast HONGER! Nu beschikbaar in je favoriete podcast-app.
Door het overvolle stroomnet lopen eigenaren van zonnepanelen steeds vaker inkomsten mis. DSM gaat zich volledig op voeding richten. En Uber-chauffeurs zijn werknemers, ook onder 'modern werkgeversgezag'.
Gezonde medewerkers in een klimaatbewust bedrijf. Hoe maak je impact met het menu in je bedrijfsrestaurant?
Iris Hond sloot als zevenjarig meisje een pact met de piano: ‘wij gaan het doen samen, dit leven’. Eerst wilde ze concertpianist worden. Dat lukte. Toen wilde ze componist worden. Dat lukte. Wat wil ze nu? Ze praat erover met Roelof in HONGER!
Herman den Blijker ‘doet maar wat’ Maar wat hij doet, doet hij goed. Koken, ondernemen, (kook)boeken schrijven en de tv-persoonlijkheid uithangen. In deze eerste editie van HONGER! geeft hij zich bloot, ontwapenend en eerlijk.
In aflevering 48 vult de BNR-podcaststudio zich met gelato. Eveline en Donatello bespreken (en proeven) hun lievelingssmaken en duiken in de geschiedenis van een van de allerberoemdste Italiaanse producten. Wat maakt Italiaans ijs zo bijzonder? Hoeveel ijs eten de Italianen per jaar?
Zowel dieren als mensen hebben een voorkeur voor bepaalde smaken als ze voedingskeuzes maken. Maar hoe worden die keuzes nou precies gemaakt in het brein? En in hoeverre zijn die te sturen?
Biologen in Utrecht hebben gezien hoe een parasiet zich razendsnel kan aanpassen naar een variant die gunstig is voor zowel de plant als hemzelf. En dat is goed nieuws voor onze gewassen.