
EU-landen pakken antibioticaresistentie aan
Europese landen gaan gezamenlijk de strijd aan met antibioticaresistentie. De landen gaan kijken of ze samen nieuwe antibiotica kunnen ontwikkelen of alternatieven kunnen maken.
Europese landen gaan gezamenlijk de strijd aan met antibioticaresistentie. De landen gaan kijken of ze samen nieuwe antibiotica kunnen ontwikkelen of alternatieven kunnen maken.
Vanmiddag komen alle Europese ministers van Volksgezondheid naar Amsterdam om afspraken te maken over het terugdringen van het antibioticagebruik. Nederland is een voorbeeldland, stelt het Nederlands Huisartsen Genootschap op BNR.
De Nederlandse veehouderij is niet meer de grootste verbruiker van antibiotica in Europa. Volgens de Wageningse onderzoeker Nico Bondt komt dit doordat we in Nederland terughoudender zijn geworden met het antiobioticagebruik.
Een online cursus zorgt ervoor dat huisartsen minder antibiotica voorschrijven als patiënten hoesten. Meer dan 2000 huisartsen volgden de cursus al.
80 procent van de onderste luchtweg-infecties bestaat uit acute bronchitis. Wie last heeft van acuut hoesten krijgt van zijn huisarts vaak een antibiotica-kuur voorgeschreven terwijl dat vaak onnodig is.
De Europese Unie gaat samen met de farmaceutische industrie 187 miljoen euro steken in snellere ontwikkeling van nieuwe antibiotica. Daarvan gaat 5,5 miljoen euro naar het UMC Utrecht.
In de koe zit steeds minder antibiotica, maar de kip zit nog propvol.
Unilever stopt op termijn met het gebruik van zogeheten ‘plofkip’ in zijn voedingsmiddelen. Dat heeft het concern aan Wakker Dier laten weten.
Binnen tientallen jaren heeft het toedienen van antibiotica geen zin meer, omdat bacteriën resistent zijn geworden voor het medicijn.
Steeds meer ziekmakende bacteriën zijn resistent tegen antibiotica. Critici wijten dat aan boeren die hun koeien van het goedeje geven.
Om ervoor te zorgen dat dieren geen resistente bacteriën op mensen kunnen overdragen, zouden sommige soorten antibiotica alleen door mensen mogen worden gebruikt. Dat schrijft de Gezondheidsraad in een advies dat woensdag is aangeboden aan de minister van VWS en de staatssecretaris van EL&I.
De Duitse autoriteiten waarschuwen voor rauwe groenten, maar het is veel waarschijnlijker dat vlees de bron is van de vele besmettingen met de gevaarlijke darmbacterie EHEC. Dat stelt Donato Greco, een Italiaanse deskundige van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), in de krant La Repubblica.
Omdat er resistende bacteriën op verschillende soorten groente zijn gevonden, adviseert de RIVM om ze zo goed mogelijk te wassen, te schillen, te koken of bakken. Als mensen veel van die bacteriën binnenkrijgen, bestaat de kans dat ze immuun worden voor antibiotica bij ernstige ziekte.