Series31 dec '19 06:56Aangepast op 31 dec '19 10:30

De Grote Vraag | Helpt scheikunde ons af van olie?

Auteur: BNR Webredactie

In deze weken behandelen we grote vragen: Wat speelt er op bedrijfsvlak? Is er een knelpunt? Kom je daar niet uit? We bespreken het elke ochtend in ‘De Grote Vraag’ met ondernemers, politici of wetenschappers.

En de grote vraag van vandaag: als we in de toekomst fossielvrij willen leven moeten we van olie af. Hoe kan dat? En specifieker: in hoeverre kan scheikunde daaraan bijdragen?

Afhankelijk

Op dit moment zijn we heel erg afhankelijk van aardolie als basis van vrijwel al onze kunststoffen, om hier minder afhankelijk en op den duur onafhankelijk van de worden moeten we op zoek naar andere bronnen van grondstoffen voor onze kunststoffen.

In met name industrieel afvalwater zitten dit soort grondstoffen in kleine hoeveelheden. 'We zouden kunnen kijken of we moleculen niet kunnen recyclen', zegt Saskia Lindhout, scheikundige aan de Universiteit Twente. De hoeveelheid grondstoffen in afvalwater is erg laag, dus die moleculen moeten eerst bij elkaar worden gebracht. Als we die zouden kunnen terugwinnen, kunnen deze grondstoffen hergebruikt worden.

Luister ook I Nederlands ruimte-instrument berekent methaanuitstoot na explosie

Uitdaging

We zouden ook kunnen proberen om olie te maken van andere grondstoffen. 'Dat is de grote uitdaging die wij als scheikundigen hebben', zegt Lindhout. In de komende jaren zullen we uiteindelijk van aardolie af moeten, want die geraakt op. De uitdagingen die hierbij komen kijken zijn scheikundige uitdagingen. Wij moeten nieuwe grondstoffen, die bijvoorbeeld door bacteriën geproduceerd kunnen worden en recyclebare producten ontwikkelen zodat we snel minder afhankelijk worden van aardolie.

Gerelateerde artikelen