Series2 jan '20 08:02Aangepast op 2 jan '20 09:16

De Grote Vraag | Hoe zorgen we dat we in 2030 goed zitten op de arbeidsmarkt?

Auteur: BNR Webredactie

In deze weken behandelen we grote vragen: Wat speelt er op bedrijfsvlak? Is er een knelpunt? Kom je daar niet uit? We bespreken het elke ochtend in ‘De Grote Vraag’ met ondernemers, politici of wetenschappers.

De Grote Vraag van vandaag luidt: 'Welke keuzes moet je NU maken om in 2030 de beste kansen te hebben op de arbeidsmarkt? Of om niet vervangen te worden door een robot?

In 2030 zitten we vlak voor de piek van de vergrijzing, zegt trendwatcher Richard Lamb. Een heel groot deel van de Nederlanders kan dan niet meer tot de werkzame bevolking gerekend worden. Intussen zie je ook dat de technologie is toegenomen met kunstmatige intelligentie. Lamb ziet een belangrijke rol voor 'artificial intention' - kunstmatig aandacht geven. Dan kom je ook weer uit bij die vergrijzende groep.

ICT

Door de opkomst van AI zullen veel beroepen verdwijnen, verwacht Lamb. 'Alles wat enigszins eenvoudig is voor bijvoorbeeld accountantswerk, is eigenlijk nu al aan het vervallen.' Mbo-leerlingen die in de richting zitten van ICT hebben nu vaak al moeite om werk te vinden. 'Als je in dat soort vakken echt iets wilt betekenen, heb je een enorme bagage nodig om het verschil te kunnen maken.' Er is veel behoefte aan AI-specialisten, maar dan op het niveau van algoritmes programmeren en dergelijke. Maar het gewone ict-werk verdwijnt langzamerhand.

Verduurzaming

De verduurzaming, zoals die is aangekondigd door minister Wiebes, kan een hoop werk opleveren, denkt Lamb. Maar dan moeten we wel af van het groeimodel. We moeten naar een balanseconomie, waarbij je financiële groei in balans zult moeten brengen met verduurzaming en de menselijke maat. 'Dan ga je dus niet uit van ieder jaar weer wat meer groei.'

Lees ook | De Grote Vraag | Helpt scheikunde ons af van olie?

Gerelateerde artikelen