Podcasts12 dec '16 08:30Aangepast op 12 dec '16 10:18

De tip van Hugo Reitsma: storytelling

Als verslaggever is Hugo Reitsma dagelijks op pad voor BNR. Duizenden mensen heeft hij al voor zijn microfoon gehad, en hij weet precies hoe hij een verhaal moet vertellen. Daarom gaat zijn tip over storytelling.

Hugo Reitsma als verslaggever in Afghanistan.
Hugo Reitsma als verslaggever in Afghanistan.

'Behalve de man die de Sarphatistraat de mooiste straat van Europa vond, heb ik nooit een wonderlijker kerel gekend dan de uitvreter.'

'Alle gelukkige gezinnen lijken op elkaar, elk ongelukkig gezin is ongelukkig op zijn eigen wijze.'

'Vele jaren later, staande voor het vuurpeloton, moest kolonel Aureliana Buendia denken aan die lang vervlogen middag, toen zijn vader hem meenam om kennis te maken met ijs.'

Zomaar wat eerste zinnen uit de wereldliteratuur. Allemaal  verschillend, maar wat ze gemeen hebben is:  je wil verder lezen. Dat moet je haast wel, omdat die eerste zin een verháál belooft. En dat is de eerste wet van het verhaal.

Storytelling is een hippe term die zelfs in het bedrijfsleven opgang doet. Er worden duurbetaalde cursussen in gegeven. Maar het is eigenlijk heel eenvoudig: een verhaal heeft een begin, een midden en een eind. Probeer te beginnen met een begin dat een belofte inhoudt. Of je nu gewoon met het nieuws begint zoals wij doen bij de radio, of juist een beetje de spanning opbouwt zoals je met de eenzame ruiter het dreigende stadje binnenrijdt in de opening van een klassieke Western.

Bij een goed begin kom je vaak ook aan het eind weer ongeveer uit. Dan is het verhaal ‘rond’. Oh en de informatie, daar heb je dus dat midden voor. Dat is Storytelling. Een van de beste verhalenvertellers die ik ken is Nate Dimeo die geschiedenissen tot leven wekt met alleen maar zijn eigen stem. Check voor inspiratie The Memory Palace.

Succes!


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen