Podcasts12 dec '16 10:39

De tip van Bernard Hammelburg: zorg voor een goede verhaallijn

Auteur: Bernard Hammelburg

Buitenlandcommentator Bernard Hammelburg is de zeer gewaardeerde nestor van BNR. Hij heeft talloze groten der aarde geïnterviewd en met zijn jarenlange ervaring in de journalistiek is hij een vat vol kennis. Zijn tip voor de podcast: zorg voor een goede verhaallijn.

Foto: ANP
Foto: ANP

‘Journalist’ is een onbeschermd beroep, net als ‘professor’ of ‘hypnotherapeut’ of ‘fotograaf.’ Iedereen mag zich die titel aanmeten. Iedereen mag dus stukjes schrijven. Iedereen mag dus een podcast maken, en dat is een prachtkans voor potentiële talenten.

Voor een podcast gelden dezelfde regels als voor andere vormen van journalistiek. Begin met een goede verhaallijn: wat wil ik precies vertellen, hoe zorg ik dat het nieuws in de eerste zin zit, een goede onderbouwing volgt, mooie voorbeelden worden gebruikt en er een duidelijke conclusie is. Kortom: wat wil ik nou precies vertellen?

Bouw interviews op dezelfde wijze op, dus met een duidelijke verhaallijn: kom meteen ter zake, bouw de vragen zo op dat de luisteraar begrijpt welke richting het gesprek in gaat. En als de podcast meerdere onderwerpen bevat, zet die dan in een logische volgorde: spannendste of meest nieuwswaardige verhaal eerst, grappigste verhaal laatst.

Lengte is bij podcasts minder belangrijk dan bij krant, radio of TV, waar het aantal woorden of minuten precies vaststaat. Maak de podcast niettemin zo kort als maar kan, want het element spanningsboog is ook online een belangrijk criterium. Luister je eigen productie heel goed terug voordat je die online zet, en stel jezelf de vraag: is dit boeiend, en blijft het boeiend?


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen