Sport16 aug '19 11:56Aangepast op 16 aug '19 13:29

OVV waarschuwt: lasbreuken vormen acuut gevaar voor rest dak AZ-stadion

Auteur: BNR Webredactie

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) geeft de gemeente Alkmaar en de directie van AZ een tussentijdse waarschuwing. Er dreigt acuut instortingsgevaar van de rest van het dak van het AZ-stadion. Dat doet de OVV na een verkennend onderzoek in een brief aan beide partijen. Er zijn scheuren en falende lasverbindingen gevonden die nu ook voor de rest van het dak het risico op verdere instorting vergroten.

Op 10 augustus stortte een deel van de overkapping van de tribune in het AZ-stadion in. Er is nu door het OVV vastgesteld dat de directe oorzaak van het bezwijken van het dak terug te voeren is op het falen van lasverbindingen in de spanten. Daarnaast zijn nog twee breuken en twee verdachte plekken, vermoedelijke scheuren, gevonden. Die vormen nu een acuut risico voor het intacte deel van het dak.

Het is de verantwoordelijkheid van AZ en de gemeente Alkmaar om de constructie te controleren en waar nodig maatregelen te treffen. Beide partijen kregen ook een formele tussentijdse waarschuwing. De Raad zal volgende week op basis van de verzamelde informatie, besluiten of het instorten van het stadiondak verder wordt onderzocht.

Overzicht bezweken lasverbindingen boven- en onderspant van één van de vier spanten
Overzicht bezweken lasverbindingen boven- en onderspant van één van de vier spanten (Onderzoeksraad voor Veiligheid)
Overzichtsfoto: locatie breuk bovenspant
Overzichtsfoto: locatie breuk bovenspant (Onderzoeksraad voor Veiligheid)
Detailfoto breuklijn
Detailfoto breuklijn (Onderzoeksraad voor Veiligheid)
Een luchtfoto van de schade aan het dak van het AFAS Stadion van AZ. Een gedeelte van het dak van het stadion is ingestort.
Een luchtfoto van de schade aan het dak van het AFAS Stadion van AZ. Een gedeelte van het dak van het stadion is ingestort. (ANP DUTCHPHOTO)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen