Sport24 mrt '20 17:05Aangepast op 24 mrt '20 18:01

NOC*NSF opgelucht over duidelijkheid Olympische Spelen

Auteur: BNR Webredactie

De nationale sportkoepel NOC*NSF is opgelucht dat er een knoop is doorgehakt over de Olympische Spelen in Tokio deze zomer, die worden verplaatst naar volgend jaar. 'We droomden ervan, maar nu even niet, want gezondheid gaat voor alles', zegt Gerard Dielessen, algemeen directeur van de sportorganisatie, op BNR.

Het hoofdkantoor van het Japanse Olympisch Comité
Het hoofdkantoor van het Japanse Olympisch Comité (EPA)

Luister ook | Ook de sportwereld ligt helemaal stil

Kritiek op IOC

Er is kritiek op het Internationaal Olympisch Comité (IOC), dat te lang zou hebben gewacht met duidelijkheid. Dielessen geeft ze het voordeel van de twijfel. 'Twee weken geleden wisten wij ook in Nederland nog niet in welke crisis wij ons nu zouden bevinden.' Volgens hem had het IOC de tijd hard nodig. 'Je moet wel bedenken dat het IOC de afgelopen dagen bezig is geweest met uitdenken van scenario's. Daar had ook afstel bij kunnen zitten.' De organisatie had tijd nodig om te kijken of een verplaatsing naar volgend jaar praktisch wel mogelijk was.

Ontzettend veel dilemma's

'Het is niet zo dat je het hier hebt over een sportwedstrijd die je afgelast en een paar maanden later weer inhaalt', zegt Dielessen. 'Het gaat om 11.000 atleten, een hele stad die is omgebouwd. Er zijn zo veel dilemma's en vragen die beantwoord moeten worden als je het een jaar uitstelt.' Het is voor het eerst dat de Olympische Spelen worden verplaatst.

Financiële gevolgen

'Ik denk dat het voor Tokio en Japan enorme financiële gevolgen heeft', zegt Dielessen over het uitstellen van de Spelen. Exacte bedragen worden nog niet genoemd, maar de verwachting is dat dat later nog naar buiten komt. 'Er wordt gesproken over miljarden, maar dan kan ik niet beoordelen. Dat gaan we nog wel horen uit Lausanne.' In die Zwitserse stad zit de hoofdzetel van het IOC.

Gerelateerde artikelen