Sport30 apr '20 06:00Aangepast op 30 apr '20 12:06

Eredivisie doet massaal beroep op staatssteun

Auteur: Diederik de Groot

Voetbalclubs in de Eredivisie doen massaal een beroep op overheidssteun om de coronacrisis door te komen, blijkt uit navraag van BNR bij alle achttien clubs. Daaruit wordt duidelijk dat bijna alle clubs een aanvraag deden of gaan doen voor de NOW-regeling, die door de coronacrisis getroffen bedrijven in staat moet stellen werknemers in dienst te houden. Topclubs Ajax, PSV en AZ willen niet zeggen of ook zij gebruik maken van de tegemoetkoming.

Veertien van de achttien eredivisieclubs laten desgevraagd aan BNR weten dat zij een aanvraag voor de NOW-regeling hebben gedaan of dat nog van plan zijn. FC Emmen zegt dat een dergelijke aanvraag klaar ligt, maar is er nog niet over uit of deze ook verstuurd gaat worden. Volgens de Drentse club is daarvoor op dit moment nog te veel onzeker.

KNVB-baas Eric Gudde
KNVB-baas Eric Gudde (ANP / Pieter Stam de Jonge)

Topclubs zwijgen

Ajax en AZ, de nummers één en twee van het afgelopen - nooit uitgespeelde - seizoen, willen niet zeggen of ook zij een aanvraag hebben gedaan voor noodsteun. Dat geldt ook voor PSV, dat op plek vier stond toen het seizoen werd afgebroken vanwege de uitbraak van het coronavirus. Feyenoord, de nummer drie en bekerfinalist, heeft dat wel gedaan.

Zwaar weer

Nederlandse voetbalclubs zijn door de coronacrisis in grote moeilijkheden gekomen. De clubs lopen enorm veel geld mis doordat het seizoen voortijdig moest worden afgebroken. Het Nederlandse profvoetbal zou al met al meer dan 300 miljoen euro aan verloren inkomsten boven het hoofd hangen. Bob van Oosterhout, directeur van sportmarketingbureau Triple Double, ziet dat donkere wolken zich samenpakken boven het betaald voetbal. 'In eerste instantie geloofde ik niet dat clubs zouden omvallen, maar daar kom ik nu steeds meer van terug.'

Lees ook | Liveblog Coronacrisis

De vrees is dat de zwaarste klap nog komt, als zou blijken dat ook in het nieuwe seizoen nog lange tijd zonder publiek gevoetbald moet worden. Er is sprake van dat lege stadions door het coronavirus tot 2021 nog de norm blijven.

KNVB-directeur Eric Gudde schreef daarom afgelopen weekend een brief naar de overheid, waarin hij om hulp vraagt. Vanuit de clubs zelf wordt ook steeds meer actie ondernomen. Donderdag gaan de spelersvakbonden in gesprek met de Federatie van Betaald voetbal Organisaties (FBO), die de clubs vertegenwoordigt. Volgens Serge Rossmeisl, directeur van de FBO, liggen salarisverlagingen op tafel, maar is het doel een breder pakket te creëren. Over de exacte inhoud wil Rossmeisl nog niets zeggen. Wel geeft hij aan dat ook de FBO serieus kijkt naar het voortbestaan van enkele clubs.

Niet genoeg

De NOW-regeling is in ieder geval absoluut niet genoeg om de gemiddelde salariskosten van Eredivisieclubs te dekken. In het seizoen 2018/2019 was het gemiddelde jaarsalaris van een speler namelijk 291.000 euro, ruim 24.000 euro per maand. De NOW-regeling vergoedt maar tot maximaal ruim 9.538 euro per maand. Clubs die ondanks de tegemoetkoming in acuut financieel noodweer verkeren, moeten dus hopen dat salariskorting voor hun spelers mogelijk blijkt, of dat spelers vrijwillig water bij de wijn doen.

Beluister ook | Weinig vreugdevolle dag voor betaald voetbal

Dat gebeurde eerder bijvoorbeeld bij de Duitse topclub Bayern München. Een maand geleden maakten spelers en staf van die club bekend dat zij vrijwillig 20 procent van hun salaris afstaan. Daarbij moet wel worden aangetekend dat de bankrekening van de sterspelers van Bayern een stuk beter gespekt is dan die van de gemiddelde speler in het Nederlandse profvoetbal. Een speler van de Zuid-Duitsers streek in het voetbalseizoen 2019/2020 gemiddeld 6,5 miljoen euro per jaar op.

Gerelateerde artikelen