Sport3 jul '20 14:10Aangepast op 4 dec '20 07:24

Johan Cruijff ArenA wordt proeftuin anderhalvemetersamenleving

Auteur: BNR Webredactie

Het publiek mag weer het voetbalstadion in, maar wel op anderhalve meter afstand en juichen is verboden. Hoe krijg je dan toch zoveel mogelijk sfeer en supporters in een stadion? CEO Henk Markerink van de Johan Cruijff ArenA is blij dat de ArenA als proeftuin is aangewezen: 'Uitgaand van die anderhalve meter kunnen er dertien á veertienduizend mensen bezoekers in het stadion'.

(ANP / Remko de Waal)

Proeftuin

Volgens Markerink zette ArenA aan het begin van de coronacrisis op twee zaken in: 'De rem zetten op uitgaven en kijken hoe we terug naar normaal konden. Daartoe hebben we het innovation center ingezet waarin we samenwerken met de gemeente en andere autoriteiten. Al weken zijn we met elkaar in gesprek hoe dat zou kunnen. Anderhalve week geleden zijn we uitverkoren als field lab, en in die proeftuin werken we samen met de gemeente, het RIVM, de veiligheidsregio's'.

Anderhalve meter is logistieke uitdaging

Markering gaat er vanuit dat de ArenA 13 tot 14.000 bezoekers kan ontvangen waar er gewoonlijk 55.000 in passen. Afhankelijk van de samenstelling van de groep: 'Zouden we alleen maar jongeren onder de 16 jaar toelaten, dan zitten we zo weer aan die 55.000 bezoekers.' 'We doen allerlei proeven op logistiek niveau met crowd management: wat zijn de drukpunten in een traject? Wat gebeurt er bij de entree, het metrostation, de toiletten, de cateringpunten? Dat kun je met verschillende groepen doen. We zijn nu gedetailleerde scenario's aan het schrijven en aan de hand daarvan bepalen we het beleid.

Luister ook | Oranje speelt in Johan Cruijff ArenA


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen