Sport21 jul '20 12:08

Voetbalclubs passen contracten aan voor tweede coronagolf

Auteur: BNR Webredactie

Betaald voetbalclubs nemen contractueel op wat een eventuele tweede coronagolf betekent voor salarissen van spelers. Tenminste, dat zien ze bij de Federatie van Betaald voetbal Organisaties, die vandaag de eerste zomerse transferperiode zag sluiten.

Serge Rossmeisl, directeur van FBO, merkt op dat niet alle spelers een aangepast contract hebben voor het geval er een nieuwe coronagolf komt. 'Die coronabepalingen staan er niet bij iedereen in. Dat verschilt per speler en per club.' Wel zijn er eerder al algemene salarisverlagingen ingevoerd. 'We hebben afgelopen maart al een akkoord bereikt met de sociale bonden waardoor alle spelers in dienst bij hun clubs een reductie van hun salaris hebben gekregen.'

Luister ook | SC Heerenveen blaast 100 kaarsjes uit

Lagere salarissen

De nieuwe bepalingen staan er vooral bij spelers die deze transferzomer binnen zijn gekomen of nog gekocht gaan worden. 'Het gaat om de nieuwe spelers die per 1 juli zijn gekomen of die nu binnendruppelen. Daarmee kunnen de clubs twee dingen doen: Of men spreekt sowieso een lager salaris af, want het is lastig genoeg, ook voor het voetbal. Of men spreekt een coronabepaling af waarin staat dat zolang de coronacrisis duurt, krijg je salaris 'Y' of sluit je je aan bij het sociaal akkoord waar andere voetballers ook bij zitten.'

Luister ook | De gevolgen van de CAS-uitspraak over Manchester City

Geen tegenstand

Veel tegenstand leveren de contractuele bepalingen niet op, zo stelt Rossmeisl. 'We zagen dat al bij het sociaal akkoord daar zijn we al mee uitgekomen met de spelersvakbonden, maar ook daarna konden clubs zelf een akkoord bereiken met hun spelers. Nu bij de nieuwe spelers zien we dat opnieuw.' Voor de lagere salarissen krijgen de spelers in sommige gevallen ook wat terug. Zo zouden ze soms langere contracten aangeboden krijgen, vertelt de directeur van de FBO.

PSV-selectie onder leiding van fysiek trainer Benjamin Kugel tijdens de eerste training van de topclub in aanloop naar het seizoen 2020-2021. PSV is een van de titelfavorieten in de Eredivisie.
PSV-selectie onder leiding van fysiek trainer Benjamin Kugel tijdens de eerste training van de topclub in aanloop naar het seizoen 2020-2021. PSV is een van de titelfavorieten in de Eredivisie. (MAURICE VAN STEEN)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen