Sport6 aug '20 12:43

Wielrenner Jakobsen stabiel maar in coma na 'schandalige actie' Groenewegen

Auteur: BNR Webredactie

De Nederlandse wielrenner Fabio Jakobsen ligt in ernstige, maar stabiele toestand in coma. Tijdens een massasprint in de Ronde van Polen werd hij door landgenoot Dylan Groenewegen met ruim 80 kilometer per uur in de hekken gebeukt. De hele wielerwereld spreekt schande van het incident.

Schande

De gretigheid in het peloton om weer te koersen na de coronacrisis in combinatie met de gevaarlijke Poolse afdalingen hebben er volgens sportjournalist Jaap Stalenburg voor gezorgd dat deze horrorcrash kon plaatsvinden. 'Het was een nerveuze etappe en die afdalingen zijn in de sprint levensgevaarlijk.' Na de crash werd er in de wielerwereld schande gesproken van de actie van Groenewegen. Patrick Lefevevre, ploegleider van Jakobsens team Quick-Step, noemt het een criminele actie en dreigt met juridische stappen. Stalenburg vindt dit overdreven. 'Het is niet crimineel, maar het is gewoon dom.'

Jumbo

Voor de sponsor van Groenewegen, de supermarktketen Jumbo, komt de botsing op een slecht moment. Jumbo wil namelijk de Belgische markt op. 'Dat een wielrenner van Jumbo de lieveling van het Belgische wielerpubliek en lid van een machtig Belgisch team van de weg heeft gereden is erg vervelend. Dat gaat doorwerken.' Stalenburg hoopt nu op een krachtig signaal van Jumbo. 'Er moet nu crisismanagement worden getoond. Groenewegen zou een tijd van de weg moeten worden gehaald.'

Luister ook | Niet iedereen weet dat bewegen gezond is

Dylan Groenewegen (Gele trui) van Jumbo-Visma valt vlak voor de finish, na een botsing met Fabio Jakobsen van Deceuninck-Quick-Step. De fiets van Jakobsen (linksboven in beeld) is nog te zien.
Dylan Groenewegen (Gele trui) van Jumbo-Visma valt vlak voor de finish, na een botsing met Fabio Jakobsen van Deceuninck-Quick-Step. De fiets van Jakobsen (linksboven in beeld) is nog te zien. (EPA Andrzej Grygiel )

Gerelateerde artikelen