Sport12 aug '20 11:30Aangepast op 12 aug '20 12:07

Richard Plugge: Val Fabio Jakobsen is keerpunt in het wielrennen

Auteur: Michaël Roele

De val van wielrenner Fabio Jakobsen is volgens ploegbaas Richard Plugge van Jumbo-Visma 'een keerpunt' in het wielrennen. Wat Plugge betreft moet het wielrennen nu echt veiliger worden om valpartijen zoals die tussen Jakobsen en Dylan Groenewegen van Jumbo-Visma in de toekomst te voorkomen.

Richard Plugge in de studio bij BNR
Richard Plugge in de studio bij BNR (Jos Hummelen)

Dat zei Plugge woensdag in BNR's Big Five. Een week geleden viel Fabio Jakobsen hard in de hekken tijdens de Ronde van Polen na een duw van Plugges renner Dylan Groenewegen. 'Ik zag het live gebeuren. Het zag er vreselijk uit. Hij maakt een overtreding. Hij wijkt van z'n lijn, ik denk dat dat duidelijk is. Alleen de gevolgen zijn zo groot, dat had niemand gewild.'

Luister ook | BNR's Big Five: De Verloren Sportzomer | Richard Plugge

Woedende reacties

De reacties op het incident waren erg fel en gericht tegen Dylan Groenewegen. Jakobsens ploegleider Patrick Lefevere noemde het zelfs een moordaanslag en overweegt aangifte. 'De reacties waren vreselijk, maar in de emotie snap ik dat. Besef wel dat Dylan dit niet bewust doet.' Plugge denkt ook dat het belangrijk is om goed naar oorzaak en gevolg van de crash te kijken. 'Je weet niet of Dylan die arm uitzet omdat hij zelf in disbalans is. Je moet ook kijken waarom het gevolg zo erg is. Waarom gaat Fabio door die hekken heen?' Plugge benadrukt ook dat het allerbelangrijkste is dat Fabio Jakobsen er weer goed bovenop komt.

Lees ook | Wielrenner Jakobsen stabiel maar in coma na 'schandalige actie' Groenewegen

Maatregelen

Valpartijen in het wielrennen zijn eerder regel dan uitzondering. Er was van tevoren ook veel kritiek op de afdaling waarin de massasprint in Polen plaatsvond. Daardoor zouden de snelheden te hoog oplopen, wat weer gevaarlijk is voor de renners. Voor Plugge is het incident reden om extra naar de veiligheid te kijken. 'Van de honderd keer loopt het negenennegentig keer goed af. We moeten al die honderd keren voorkomen. We moeten zorgen dat er een veilig sportveld is.'

Veiligheidsprotocol

Plugge wil daar ook zelf het voortouw in gaan nemen. Na de val van Jakobsen en Groenewegen kwamen er al andere ploegbazen en renners op Plugge af die vonden dat het nu echt anders moet in het wielrennen. 'We moeten een goed veiligheidsprotocol hebben waar iedereen aan moet voldoen, we moeten de risico's minimaliseren.' Hierbij moeten we vooral denken aan betere hekken, en geen drempels en rotondes in de laatste kilometers van een etappe. 'Als er dan iets goeds uit moet komen, laat het dan zijn dat we een veilig sportveld creëren voor onze renners vanaf nu', aldus Plugge.

Dylan Groenewegen komt voorlopig niet in actie in afwachting van een straf van de internationale wielerbond UCI.

Gerelateerde artikelen