Sport14 aug '20 12:06

Jumbo-Visma pakt favorietenrol voor Tour de France

Auteur: BNR Webredactie

Jumbo-Visma lijkt de te kloppen ploeg te worden dit wielerseizoen. De Nederlandse ploeg heeft nu al twee dagoverwinningen op rij in het het Critérium du Dauphiné te pakken, de voorbereidingskoers op de Tour de France. Ook vandaag maken ze weer kans op de dagzege.

Primoz Roglic van Jumbo-Visma schreef donderdag de tweede etappe in de Dauphiné op zijn naam, nadat een dag eerder ploeggenoot Wout van Aert al zegevierde
Primoz Roglic van Jumbo-Visma schreef donderdag de tweede etappe in de Dauphiné op zijn naam, nadat een dag eerder ploeggenoot Wout van Aert al zegevierde (EPA/JUSTIN SETTERFIELD/POOL)

En dat terwijl vorige week alle aandacht nog in negatieve zin uitging naar één van de sterren van de ploeg, Dylan Groenewegen. Die veroorzaakte een ernstige valpartij waarbij een andere Nederlandse renner, Fabio Jakobsen, zwaargewond raakte. Sportjournalist Jaap Stalenburg denkt dat de prestaties van de andere renners hier niet door beïnvloed worden. 'De valpartij van Dylan hoort bij het wielrennen, maar het was een domme overtreding van hem. Bovendien leek de situatie van Fabio Jakobsen eerst veel erger te zijn.'

Lees ook | Richard Plugge: 'Val Jakobsen is keerpunt in het wielrennen'

Lange weg naar de top

Aan het huidige succes ging een lange weg vooraf, volgens Stalenburg. 'Dat is vanaf 2016 ontstaan. Toen was er wat onrust in de ploeg, het voorjaar was heel slecht. Toen heeft journalist Raymond Kerckhoffs ze hard aangepakt in de Telegraaf. Dat heeft geleid tot ingrijpen binnen de ploeg. Vanaf begin 2017 is er een nieuwe koers ingezet.' Stalenburg vergelijkt de ploeg nu met de legendarische ploeg van Peter Post in de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw.

Luister ook | BNR's Big Five van De Verloren Sportzomer: Richard Plugge

De Tour de France begint op zaterdag 29 augustus. Jumbo-Visma heeft in de Nederlanders Tom Dumoulin, Steven Kruijswijk en de Sloveen Primoz Roglic drie serieuze kanshebbers op de eindzege.

Gerelateerde artikelen