Sport24 nov '20 13:11

KNVB komt met nieuwe regels tegen zwart geld

Auteur: BNR Webredactie

De KNVB komt met nieuwe regels om zwart geld en criminele inmenging in het amateurvoetbal tegen te gaan.

Luister ook Coronavirus spaart ook amateurvoetbal niet

Vanaf 1 januari moet het verboden worden dat spelers betaald krijgen door derden of meer krijgen overgeschreven dan een onkosten- of vrijwilligersvergoeding. Bedoeling is dat alleen de echte amateurspelers overblijven en contractspelers die met verenigingen spelerscontracten hebben die geregistreerd zijn door de KNVB.

Onderzoek

Bij een op de acht amateursportverenigingen waren in de laatste twee jaar signalen van criminele inmenging, maar clubs en bonden weten nauwelijks wat ze daarmee moeten doen. Dat blijkt uit onderzoek van Bureau Bruinsma, het Mulier Instituut en de Universiteit van Tilburg, dat is uitgevoerd in opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Status

Vidar Stevens is onderzoeker bij het Mulier Instituut. Hij denkt dat met name voetbalclubs populair zijn bij criminelen, omdat ze regelmatig aandacht krijgen in de lokale media. 'Criminelen kopen daarmee sociaal aanzien. Het geeft ze status.'

Doorvragen

Volgens Stevens moeten sportclubs beter doorvragen waar het geld vandaan komt als een donateur met een bijdrage aan komt zetten. 'Vraag ze ook naar een verklaring omtrent goed gedrag, zodat je de achtergrond van hem of haar kent.' Vrijwilligers zouden volgens Stevens beter begeleid moeten worden bij het accepteren van donaties, bijvoorbeeld door gemeenten of sportbonden.

Luister ook Spelersvakbonden bezorgd over besmettingen voetbal

Toeschouwers bij een voetbalwedstrijd in Rotterdam.
Toeschouwers bij een voetbalwedstrijd in Rotterdam. (ANP/PIETER STAM DE JONGE )

Gerelateerde artikelen