Sport5 jul '21 11:42

'Alleen externe factoren kunnen Verstappen van wereldkampioenschap houden'

Auteur: BNR Webredactie

De overwinning van Max Verstappen bij de grote prijs van Oostenrijk was alweer de vijfde overwinning van het Formule 1-seizoen. Hij staat met zoveel overwinningen dan ook dik aan kop in het klassement voor het wereldkampioenschap. Verstappen leidt met 182 punten, daarop volgt wereldkampioen Lewis Hamilton met 150 punten.

Voor de Verstappen-fans was de Grand Prix van Oostenrijk 'saai maar fraai', zegt autosportverslaggever Allard Kalff. 'De strijd om de eerste positie was na de eerste bocht al voorbij. Verstappen racete niet een klein beetje soeverein naar de eerste plaats, maar hij was echt oppermachtig.' Onder het toeziend oog van duizenden oranje-fans wist Verstappen de race te winnen. Mercedes-coureur Valtteri Bottas stond op de tweede plek naast de Nederlander op het podium. Lando Norris van McLaren wist de derde plek, voor Hamilton, te veroveren.

Eerste 'Grand Slam'

De race was voor Verstappen zo eenvoudig dat hij zelfs een extra pitstop kon maken. 'Hij is op dit moment met zijn auto de sterkste combinatie in de Formule 1. Daarnaast stond Lando Norris, heel knap, op twee op de startbaan. Maar hij is geen partij voor Verstappen, waardoor Verstappen eenvoudig een voorsprong kon opbouwen.' De overwinning werd nog eenvoudiger te behalen doordat Hamilton schade reed. 'Die viel daardoor terug naar de vierde positie. Dan heb je een enorme voorsprong en kan Verstappen nog een pitstop maken en de snelste ronde rijden.' De overwinning heeft ook nog een gouden randje. 'Het was de allereerste grand slam van Verstappen. Hij stond op pole position, heeft alle rondes op één gestaan, had de snelste ronde en heeft de race gewonnen. Dat is voor het eerst in zijn carrière', benadrukt Kalff.

De weg naar de wereldtitel

De weg naar het kampioenschap is nog lang met veertien races te gaan. Toch ziet Kalff dat de kansen voor het wereldkampioenschap groot zijn voor Verstappen. 'Het zijn alleen externe factoren die Verstappen van een wereldkampioenschap af kunnen houden. Alleen dingen die hij niet onder controle heeft, een motor die stukgaat, iemand die tegen hem aanrijdt, dat soort knullige dingen kunnen hem van de wereldtitel houden.' Als Verstappen de race op Silverstone wint, dan weet Kalff eigenlijk al genoeg. 'Traditioneel is dat circuit het sterkst voor Mercedes en Hamilton. Maar als Verstappen daar weet te winnen, dan weet ik niet wat hem van de wereldtitel moet afhouden', aldus Kalff.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen