Sport23 jul '21 10:34Aangepast op 23 jul '21 11:04

Olympische Spelen officieel van start

Auteur: BNR Webredactie

Vandaag wordt het officiële startschot gegeven voor de Olympische Spelen van Tokio. Helaas is al bij meerdere Nederlandse olympiërs corona vastgesteld. Voor hen betekent dat: einde toernooi.

Luisteren | BNR Sport | Journalist Anne-Greet Haars en Olympisch- en Wereldkampioen hockey Kim Lammers in gesprek met topsporters, coaches en andere sportgrootheden de wereld binnen en buiten de sport.

Sportjournalist Jaap de Groot volgt de Spelen de komende tijd voor BNR. Hij is net aangekomen in Tokio. Wat hem opviel toen hij van het vliegveld kwam, was dat hij geen enkele indicatie zag dat in de stad vanavond de Olympische Spelen gaan beginnen. De regels zijn streng. De atleten mogen tijdens de Spelen zelfs niet buiten het olympisch dorp komen. De journalisten mogen na 14 dagen af en toe de stad in.

De Groot zat met zo'n 25 man van TeamNL in het vliegtuig. Hotshots als Mathieu van der Poel en Henk Grol mochten business class zitten, voor de schoonspringsters die Europees kampioen geworden zijn was het comfort class. En een viertal sporters die een paar weken geleden positief waren getest, moesten vanwege het risico op besmetting achterin in de economy gaan zitten. En dat terwijl atleten uit allerlei andere landen bovenop elkaar zaten.

Meer besmettingen

De mensen van TeamNL bij wie nu een besmetting is vastgesteld, zaten allemaal bij elkaar in één vliegtuig. Ook de hockeymannen en wielrenner Tom Dumoulin zaten daarbij. De vraag is dus of we nog meer besmettingen kunnen verwachten. De Groot denkt van wel. Van de 273 atleten zijn er nog 269 over, maar de komende dagen zullen er meer afvallen, verwacht hij. Hij ziet dat de olympiëers zich zorgen maken. De druk is extra groot, omdat deze Spelen wel eens de meest succesvolle uit de geschiedenis voor Nederland kunnen worden. 'Stel dat er dan een paar favorieten wegvallen, dan is dat niet grappig.'

Lees ook | Sporters dragen helft prijzengeld af


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen