Sport28 jul '21 13:45Aangepast op 1 jun '22 08:46

Medaille nummer 8: Nederland beleeft beste Olympische dag ooit

Auteur: BNR Webredactie

De Nederlandse Olympische ploeg heeft een dagrecord op de Olympische Spelen verbroken. Nadat wielrenner Tom Dumoulin voor TeamNL met zilver de zevende medaille van woensdag in de wacht sleepte, maakte judoka Sanne van Dijke het af met een bronzen plak in klasse tot 70 kilogram. De achtste, de beste dagprestatie ooit voor Nederland.

Volgens databureau Gracenote won Nederland op 11 augustus 1928 in Amsterdam zeven medailles op de Spelen. Op die dag pakte Oranje vier keer goud, één keer zilver en twee keer brons. TeamNL pakte woensdag tweemaal goud, driemaal zilver en driemaal brons.

De roeiers van de dubbelvier bezorgden Oranje na een paar flinke teleurstellingen in de afgelopen dagen woensdag dan eindelijk het eerste goud. Vervolgens won wielrenster Annemiek van Vleuten op het Fuji Speedway-circuit met overmacht de tijdrit.

Zilver was er op de roeibaan voor Melvin Twellaar en Stef Broenink (dubbeltwee) en de vrouwen vier-zonder. Ook Dumoulin pakte zilver, net als vijf jaar geleden in Rio de Janeiro. Roeisters Roos de Jong en Lisa Scheenaard (dubbeltwee) pakten brons, net als wielrenster Anna van der Breggen op de tijdrit. Met het brons van judoka Sanne van Dijke beleeft Nederland zijn beste Olympische dag ooit.

Opnieuw corona in Nederlandse ploeg

Naast al het medaillenieuws is er opnieuw een coronageval bij de Nederlandse ploeg in Tokio: een assistente van roeibondscoach Josy Verdonkschot, is positief getest op het coronavirus. Dat meldt de NOS.

Het is al het zevende coronageval binnen TeamNL. Verdonkschot was eerder al positief en zit in quarantaine. Verder gaat het om skateboardster Candy Jacobs, taekwondoka Reshmie Oogink, roeier Finn Florijn, tennisser Jean-Julien Rojer en een staflid van de roeiploeg.

Gerelateerde artikelen