Sport25 okt '21 17:44Aangepast op 25 okt '21 18:25

Opnieuw Nederlandse voetbaltrainer ontslagen

Auteur: BNR Webredactie

Voetbaltrainer Henk ten Cate is maandag ontslagen bij zijn club in de Verenigde Arabische Emiraten. En dat is de tweede Nederlandse voetbaltrainer in een etmaal, want gisteren moest Mark van Bommel vertrekken bij Wolfsburg. 'Nederland heeft lang vertrouwt op dat een goede voetballer ook automatisch een goede trainer is, maar dat is niet altijd zo', zegt Menno Pot, schrijver van voetbalboeken.

(ANP PIETER STAM DE JONGE)

Goede voetballers komen volgens Pot vrij gemakkelijk aan een trainersdiploma en ze worden na hun voetbalcarrière vervolgens voor een groep spelers gezet. 'Iemand die kan voetballen kan niet meteen een club besturen. Het zijn grote bedrijven waar veel geld in omgaat, dit runnen is buitengewoon ingewikkeld', vertelt Pot.

Leergierigheid en nederigheid

Het ontslag van Mark van Bommel bij de Duitse club Wolfsburg is volgens Pot een voorbeeld van een voetballer die te snel trainer is geworden. 'Ik heb Mark van Bommel als denker en als intelligente jongen wel hoog zitten, maar het komt er niet echt uit. Zo'n jongen moet eerst met veel leergierigheid en nederigheid meekijken bij grote clubs en cursussen volgen voordat hij zelf trainer wordt.' Steeds meer Nederlandse clubs beginnen dat volgens hem in te zien. 'Je hebt een trainer met een plan en een visie nodig. Daarnaast verandert het voetbal constant en moet een trainer zijn visie blijven vernieuwen', aldus Pot.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen