Sport12 dec '21 11:02Aangepast op 12 dec '21 13:47

F1 van start

Auteur: BNR Webredactie

De titelstrijd in de Formule 1 was in jaren niet zo spannend als in 2021. Max Verstappen kan zondag de eerste Nederlandse wereldkampioen in de Formule 1 worden. Hij zou daarmee dan een einde maken aan de heerschappij van Lewis Hamilton, die al zeven keer F1-wereldkampioen werd. De rivaliteit tussen Verstappen en Hamilton, die met evenveel punten aan de slotrace in Abu Dhabi beginnen, nam gedurende het seizoen steeds grimmiger vormen aan.

LUISTER HIER LIVE NAAR DE F1 OF KIJK MEE OP YOUTUBE

Verstappen ontspannen

Max Verstappen oogde ontspannen en zelfverzekerd op de belangrijkste dag in zijn Formule 1-carrière. Hij kwam zondag rond 13.00 uur plaatselijke tijd (10.00 uur in Nederland) aan op het Yas Marina Circuit in Abu Dhabi, vier uur voor aanvang van de slotrace. De autocoureur van Red Bull kan zondag de eerste Nederlandse wereldkampioen in de Formule 1 worden. Als de 24-jarige Limburger de laatste grand prix van dit seizoen wint of voor Lewis Hamilton eindigt, heeft hij de titel.

lees ook: Hoe laat rijdt Max Verstappen?

Normaal doen

Verstappen gaat niet gebukt onder enige vorm van stress, zelfs niet nu hij Nederlandse sporthistorie kan schrijven. 'Ik vind dat ik al heel veel gepresteerd heb. Een wereldtitel zal mijn leven niet veranderen. Ik blijf mezelf en probeer zoveel mogelijk normaal te doen', benadrukte hij deze dagen meermaals in Abu Dhabi. 'Ik ben rustig en ontspannen. Als de auto goed genoeg is win ik en als de auto niet goed genoeg is wordt het heel lastig. En als ik niet win, ben ik toch heel trots op mezelf en ook op het team van Red Bull. Het is indrukwekkend wat wij dit jaar hebben gepresteerd.'

(EPA / Kamran Jebreili)

De coureur van Red Bull begint in de allesbeslissende race van poleposition. Hij was zaterdag in de kwalificatie veruit de snelste. Zijn rivaal Hamilton was in zijn Mercedes bijna 4 tienden langzamer en start in de race vanaf de tweede plek. 'Ik ben hier gekomen om de race te winnen. Daar ga ik mijn uiterste best voor doen. Ik ben er klaar voor, eigenlijk al vanaf 2015 toen ik mijn eerste seizoen reed. Het was een kwestie van de goede auto hebben waarmee je kunt strijden om de wereldtitel. Dit jaar hebben we eindelijk die competitieve auto.'

Live: Finale F1 live bij BNR

Het kampioenschap is ongemeen spannend. Verstappen en Hamilton gaan de slotrace in met evenveel punten. Het is 47 jaar geleden dat de Formule 1 ook in de laatste race werd beslist met twee coureurs die in punten gelijk stonden.

Hamilton: miljoen keer beter

Lewis Hamilton voelt zich 'een miljoen keer beter' dan in 2016, toen hij in de laatste race van het seizoen de wereldtitel in de Formule 1 moest overdragen aan zijn toenmalige Duitse teamgenoot Nico Rosberg. Dat zei de Brit van Mercedes in Abu Dhabi, waar hij in de slotrace strijdt om de wereldtitel met Max Verstappen. De Brit won vijf jaar geleden de laatste vier races, maar het was net niet genoeg om zijn titel te prolongeren. Dit jaar staan Verstappen en Hamilton gelijk in punten en is het kampioenschap in de Formule 1 spannender dan ooit.

Achtmaal wereldkampioen?

'Het is een compleet ander scenario en ik voel me een miljoen keer beter dan vijf jaar geleden. Ik wil daar niet in het bijzonder op ingaan, maar ik sta nu anders in het leven en voor andere uitdagingen. Ik voel me gewoon beter en gelukkiger', aldus Hamilton. De 36-jarige coureur van Mercedes kan in Abu Dhabi voor de achtste keer wereldkampioen worden in de Formule 1. Hij is dan de absolute recordhouder in titels. Hamilton vocht dit jaar verbeten duels uit met Verstappen en vooral de laatste races was de sfeer tussen beide titelkandidaten behoorlijk gespannen.

Na de kwalificatierace op zaterdag, waarin hij moest toezien dat concurrent Verstappen de pole pakte met een aanzienlijk snellere ronde, was Hamilton complimenteus. 'Max reed een geweldige ronde, hij heeft de pole verdiend. Het was een ongelooflijk jaar waarin we een geweldige strijd hebben gevoerd. Het was steeds heel close. Ik hoop dat we nog een paar seizoenen als deze krijgen.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen