Sport12 dec '21 15:41Aangepast op 12 dec '21 22:00

Max Verstappen wint in Abu DHabi, eerste Nederlandse wereldkampioen in Formule 1

Auteur: BNR Webredactie

Max Verstappen heeft op spectaculaire wijze de wereldtitel veroverd in de Formule 1. De Nederlandse coureur passeerde in de slotronde van de Grote Prijs van Abu Dhabi de leidende Lewis Hamilton en wist daarna een aanval de Brit te pareren. Verstappen reed als eerste over de finish en pakte zo het kampioenschap.

Hamilton domineerde de race op het Yas Marina Circuit en leek onbedreigd op zijn achtste wereldtitel af te gaan, tot vijf rondes voor het einde de safetycar de baan op kwam na een crash van Nicholas Latifi. Verstappen lag op dat moment zo'n 12 seconden achter de Mercedes-coureur. Hij dook direct de pits in voor nieuwe banden (softs).

Luister ook | Zo pakte Max de wereldtitel

Aanvankelijk zaten er vijf achterblijvers tussen Hamilton en Verstappen, maar in de voorlaatste ronde besloot de raceleiding om die auto's er tussenuit te halen. De Nederlander kwam daardoor weer pal achter Hamilton te rijden. Met nog één ronde te gaan, ging de safetycar naar binnen. Verstappen had de snellere banden en wist Hamilton te passeren, tot grote frustratie van de Brit en diens Mercedes-team. De Nederlander kwam als eerste over de finish en schreef daardoor opnieuw Formule 1-geschiedenis.

Verstappen en Hamilton waren met evenveel punten (369,5) begonnen aan de slotrace in Abu Dhabi.

Vader Jos

Jos Verstappen kon zondag na afloop van de bizarre ontknoping in de Formule 1 nog maar moeilijk geloven dat zijn zoon Max de wereldtitel had veroverd. 'Ik ben enorm blij. Dit is een enorme gekte', zei hij direct na afloop tegen Ziggo.

De manier waarop de titelstrijd werd beslist, deed Jos Verstappen goed. Het kwam, nadat de safety car één ronde voor het einde van de baan ging, aan op een direct racegevecht tussen Hamilton en Verstappen. 'Alleen door tactische dingen weten ze te winnen. Tactisch zijn ze zo sterk", aldus de oud-coureur over Mercedes. "Het was voor ons hopen dat de safety car zo snel mogelijk van de baan ging. Gelukkig konden we nog een rondje racen op de zachte banden. Max doet het.'

Image
(Getty Images)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen