Sport20 dec '21 13:11Aangepast op 20 dec '21 16:55

'Om de twee jaar een WK organiseren kan voor kleinere landen interessant zijn'

Auteur: BNR Webredactie

Het WK voetbal iedere twee jaar organiseren in plaats van één keer in de vier jaar. Dat voorstel ligt op tafel bij de virtuele vergadering van de FIFA over de toekomst van voetbal. De Afrikaanse voetbalbond ziet dit plan wel zitten, maar met name de Europese voetbalbond (UEFA) is fel tegen.

(Pixabay jarmoluk)

Op de zogeheten Global Summit van de FIFA wordt nog niet gestemd over de plannen. 'Het is wel interessant om te kijken hoeveel landen het idee zien zitten om het WK iedere twee jaar te organiseren', zegt Ruud van der Knaap van Triple Double Sportmarketing. Vooral in Europa en Zuid-Amerika is het plan controversieel. Die bonden vinden dat de belasting voor hun spelers alleen maar toeneemt en dat de charme van het WK verdwijnt als het mondiale toernooi vaker wordt gehouden. 'Maar met name voor kleine landen kan dit voorstel wel interessant zijn. De kans dat zij op een WK verschijnen wordt namelijk twee keer zo groot.'

Inkomsten

De sportmarketeer legt ook uit dat het gunstig kan zijn voor de inkomsten van de FIFA om het WK voetbal twee keer zo vaak te organiseren. 'De FIFA haalt bij het organiseren van een WK ongeveer 5 miljard dollar op. Daarvan komt 3 miljard uit de uitzendrechten en 2 miljard uit commerciële inkomsten.' Volgens Van der Knaap zijn 80 procent van die inkomsten direct gerelateerd aan dat toernooi.

'Simpel gezegd lijkt het erop dat twee keer zo vaak organiseren van het WK voetbal ook twee keer zoveel verdienen betekent.' De UEFA denkt daar anders over. Volgens de Europese voetbalbond nemen de inkomsten binnen vier jaar met 2,5 tot 3 miljard euro af als het WK om de twee jaar wordt gespeeld.

Luister ook |'Reactie Blok op dode WK-slaven Qatar is gotspe'

Van der Knaap denkt niet dat het hoeft te vervelen om iedere twee jaar naar een WK voetbal te kijken, want er zijn ook sporten die elk jaar een WK hebben. 'Dus in dat opzicht zou het prima kunnen. Maar voetbal is vrij conservatief van aard. Grote veranderingen krijgen veel weerstand en ik verwacht daarom ook niet dat dit plan het uiteindelijk gaat halen', aldus Van der Knaap.

Naar verwachting wordt op het FIFA-congres van 31 maart volgend jaar in Doha wel gestemd over het voorstel.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen