Sport8 feb '22 12:27

Corona en politieke spanningen extra stressfactor binnen de Olympische Spelen

Auteur: BNR Webredactie

De Olympische Spelen zijn in volle gang en ook verschillende Nederlanders komen snel in actie. Binnen het koningsnummer van het schaatsen - de 1500 meter - nemen titelverdediger Kjeld Buis, Thomas Krol en Marcel Bosker deel. Alhoewel de Olympische Spelen veel spanning en vreugde met zich meebrengen, is het dit jaar anders dan andere. De druk van corona en de politieke spanningen in China zorgen voor stress bij de sporters.

De situatie in Beijing is verre van ideaal, volgens Kim Lammers, voormalig Olympisch hockeyster en BNR-sportcommentator. 'Het dagelijks testen op corona zorgt voor veel spanning. Elke keer denken de sporters weer: 'Test ik positief en mag ik in actie komen?' En dat terwijl de sporters hier jarenlang voor gewerkt hebben, benadrukt ze. Anderzijds leven de sporters heel geïsoleerd en is er weinig bewegingsvrijheid. Corona en de spanningen in het land hebben zeker invloed op het mentale welzijn.'

Schaatsers Marcel Boschker en Thomas Krol
Schaatsers Marcel Boschker en Thomas Krol (ANP VINCENT JANNINK)

Primeur wordt deceptie

Om een voorbeeld te geven van de oplopende stress vertelt Lammers het verhaal van de Nederlandse skiester Adriana Jelinkova. 'Na zeventig jaar hebben we eindelijk weer een skiester. Maar toen zij in januari getest werd, bleek zij corona te hebben.' De testen in China zijn erg nauwkeurig, voegt Lammers toe, nadat Jelinkova al genezen was, bleven haar waarden erg hoog. 'Hierdoor hoorde ze gisterochtend pas last minute dat ze in actie mocht komen. Ja, en dat was toch echt wel een deceptie. Want ze had paniekaanvallen voordat ze ging starten, vliegt het derde poortje al de bocht uit en heeft dan ook besloten - en ze zou nog in actie mogen komen - om vandaag naar huis te vliegen.' Ondanks de nare situatie, stelt Kim wel gerust dat dit tot nu toe de enige Nederlander is met deze uitslagen.

Gerelateerde artikelen