Sport22 apr '22 12:36

Imola belooft een groot racespektakel te worden

Auteur: Pim de Visser

De Formule 1 rijdt dit weekend in het Italiaanse Imola en dit wordt niet zomaar een raceweekend. Langs een door voornamelijk Ferrari-rood bekleed publiek rijden de coureurs vandaag al de welbekende kwalificatie en is er morgen een sprintrace, die de plekken aan de start van de race van zondag moet gaan bepalen.

Pitstop van Ferrari in Imola
Pitstop van Ferrari in Imola (ANP )

Er is dit weekend elke dag iets om voor te racen. Het weekend begint vandaag met de kwalificatie voor de sprintrace van morgen. Wat de eerste van in totaal drie sprintraces wordt dit Formule 1 seizoen. De kwalificatie die vandaag plaatsvindt is bepalend voor de plekken van de sprintrace van morgen. De plek waar je als coureur morgen in de sprintrace eindigt staat gelijk aan je startplek in de race van zondag.

Podcast | Ferrari meest winstgevende autofabrikant

De vrije training krijgt door dit schema ook wel een andere insteek. 'Niet alleen is de vrije training belangrijk voor de kwalificatie, de vrije training van zaterdagochtend gaat nergens over omdat er geen grote veranderingen mogen zijn voor de sprintrace. We weten nog niet wat we daar gaan zien. Coureurs zullen waarschijnlijk niet allemaal hetzelfde gaan doen', vertelt autosport verslaggever bij RTL GP Allard Kalff.

Pole position

Nu zijn er dit weekend dus een kwalificatie en een sprintrace. Hoe zit dat dan precies met de pole position? 'Degene die vandaag het snelste is in de kwalificatie krijgt officieel de pole position op zijn naam. Daar kan je vraagtekens bij zetten. Als je je vandaag bijvoorbeeld als 3e of 4e kwalificeert maar de sprintrace morgen wint krijg je dus niet de pole position. Terwijl je op zondag wel op de eerste plek start. Dat is best wel gek', zegt Kalff.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen