Sport7 mei '22 10:54

3 miljard euro voor overname Chelsea, 2 miljard aan investeringen

Auteur: BNR Webredactie

Een Amerikaans samenwerkingsverband onder leiding van zakenman Todd Boehly betaalt 2,5 miljard pond om Chelsea over te nemen van Roman Abramovitsj. Daarnaast willen de Amerikanen 1,75 miljard pond, omgerekend bijna 2 miljard euro, investeren in de club.

De investering

De investering is onder meer bedoeld om stadion Stamford Bridge te verbouwen en om de vrouwenploeg en de jeugdopleiding te versterken. Ook in het stadion van de voetbalsters wordt geïnvesteerd.

Lees ook | Bloomberg: Abramovitsj naar Kiev voor onderhandelingen

Overnamebedrag

Het is de bedoeling dat het overnamebedrag - omgerekend bijna 3 miljard euro - naar goede doelen gaat, zoals eerder al aangegeven door Abramovitsj. De Russische eigenaar van de Engelse voetbalclub mag zelf niets verdienen aan de verkoop, omdat hij op een Britse sanctielijst staat vanwege zijn banden met president Vladimir Poetin. Als gevolg van de Russische militaire inval in Oekraïne verkoopt Abramovitsj de club die hij sinds 2003 in handen had. Diverse partijen toonden de afgelopen weken interesse.

Overname

Chelsea maakte in de nacht van vrijdag op zaterdag bekend dat het een akkoord heeft bereikt met het consortium van Boehly, mede-eigenaar van honkbalclub Los Angeles Dodgers en basketbalclub Los Angeles Lakers. De club verwacht dat de overname eind deze maand wordt afgerond. De Amerikanen zetten het bedrag dan op een Britse bankrekening. Als de Britse overheid akkoord gaat, wordt de 2,5 miljard pond vervolgens volledig overgemaakt naar goede doelen.

Lees ook | Guus Hiddink: 'Russische oud-spelers schamen zich kapot'

Chelsea heeft met allerlei restricties te maken sinds Abramovitsj op een sanctielijst staat. Zo kan de Londense club, vorig jaar winnaar van de Champions League, geen spelers kopen en contracten afsluiten.

Gerelateerde artikelen