Sport10 jun '22 07:11Aangepast op 10 jun '22 08:49

Big data: vanaf volgend seizoen computeranalyses van elke profwedstrijd

Auteur: Eric van den Berg

Nederlandse voetbalclubs gaan vanaf volgend seizoen in alle profwedstrijden met behulp van slimme camera’s en software analyseren wat er op het veld gebeurt. De Nederlandse competitie is hiermee een van de eerste in Europa waar alle matches op deze wijze worden geregistreerd.

SciSports, het bedrijf dat de data-analyse in Nederland verzorgt, maakt dat vandaag bekend bij BNR Nieuwsradio. Het bedrijf legt al sinds 2020 op deze wijze Eredivisiewedstrijden vast en krijgt nu ook een contract voor de Keukenkampioendivisie, waardoor data over het hele Nederlandse betaald voetbal in één systeem worden opgeslagen. Alleen in Duitsland kennen alle betaalde divisies een vergelijkbaar systeem.

'Volgend seizoen ga je in de Keukenkampioendivisie meer laptops zien in de dugout', zegt Vincent van Renesse, CEO van SciSports. 'En hopelijk ook een nog hoger niveau.'

Na een mislukte transfer naar Manchester ging Memphis Depay met hulp van SciSports op zoek naar een club die beter bij hem paste.
Na een mislukte transfer naar Manchester ging Memphis Depay met hulp van SciSports op zoek naar een club die beter bij hem paste. (ANP / AFP)

Van startup naar 30 werknemers

Data-analyse groeide de afgelopen tien jaar uit van een baanbrekend idee tot een volwaardige bedrijfstak binnen het voetbal. Wiskundige modellen spelen een steeds grotere rol, bijvoorbeeld bij het bepalen van de transferwaarde van spelers. SciSports, het bedrijf dat nu analyses verricht voor de KNVB, was een van de pioniers in dit veld. In 2013 opgericht door Giels Brouwer, telt het bedrijf inmiddels een kleine 30 werknemers.

SciSports raakte bij het grote publiek bekend toen het in 2017 een adviserende rol speelde bij de transfer van Memphis Depay naar Olympique Lyon. Na een mislukte overstap naar Manchester United zocht de international een grote club waar hij beter tot zijn recht zou komen. Mede leunend op de modellen van SciSports kwam Depay bij Olympique uit, waar hij schitterde op het hoogste Europese niveau. Deze stap van Depay naar Lyon kwam bekend te staan als ‘de eerste laptoptransfer’.

SciSports rekent tegenwoordig de grote namen uit het (Nederlandse) voetbalmanagement tot zijn klanten waaronder Sports Entertainment Group (o.a Daley Blind) , Euro Soccer Advice (o.a. Mitchell Dijks) en Global Football Management (o.a. Julliani Eersteling).

'Elke Eredivisieclub een data-analyst'

'Inmiddels heeft elke Eredivisieclub een data-analyst en een performance analyst in dienst', zegt Brouwer. Het profiel van deze specialisten is ook langzaam aan het verschuiven, ziet hij. ‘Vroeger kwamen ze meestal uit de bewegingswetenschappen, tegenwoordig zijn het vaak mensen uit de hardere disciplines.’ Zo heeft SciSports een econometrist in dienst en nam Liverpool begin dit jaar een voormalige deeltjesfysicus aan als hoofd van hun data-team.

Analyses van voetbaldata voor de Eredivisie werden in Nederland tot 2020 door verschillende bedrijven verricht, maar in dat jaar besloten de profclubs dit gezamenlijk te doen via Eredivisie B.V. met SciSports als contractant. Sindsdien wordt van elke wedstrijd 25 keer per per seconde onder meer bijgehouden waar spelers en bal zich op het veld bevinden.

'Dat is goed om het landelijke niveau omhoog te krijgen', zegt hoofd van de data-afdeling bij PSV Ruud van Elk. 'En het was altijd enorm veel werk om zelf data te verzamelen. Nu hebben we data makkelijker beschikbaar én hebben we data van alle wedstrijden.' Van Elk noemt het een goede zaak dat data-analyse zich ook naar jeugdcompetities en andere competities verplaatst. 'Bij PSV proberen we Jong PSV en het team onder 18 van hetzelfde programma te voorzien als het eerste elftal. Al gaat dat soms moeilijker, bijvoorbeeld vanwege beperkte mogelijkheden in kleinere stadions.'

'Steeds meer landen zijn hier klaar voor'

In de Keukenkampioendivisie gaat deze registratie plaatsvinden door elk stadion te voorzien van een 4K-camera die het hele veld beslaat. De analyse van de beelden gebeurt middels gespecialiseerde software. Via een online omgeving krijgen alle coaches toegang tot de verzamelde gegevens.

SciSports hoopt in komende jaren haar data-producten in andere Europese divisies te introduceren. ‘Steeds meer landen zijn hier klaar voor’, zegt CEO Van Renesse.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen