Sport20 jun '22 14:22

Verstappen wint ook in Canada

Auteurs: BNR Webredactie en ANP

Max Verstappen heeft opnieuw een overwinning geboekt in de Formule 1. De Nederlandse coureur won voor het eerst in zijn carrière de Grote Prijs van Canada in Montreal en verstevigde daardoor zijn leidende positie in het WK-klassement. Na negen grands prix heeft Verstappen al 46 punten voorsprong op zijn eerste achtervolger, teamgenoot Sergio Pérez die vroeg uitviel in Canada.

Verstappen wint ook in Canada en loopt verder uit in WK.
Verstappen wint ook in Canada en loopt verder uit in WK. (ANP / AFP / Geoff Robins)

De kopman van Red Bull, van poleposition gestart, wist in de laatste vijftien rondes de aandringende Spanjaard Carlos Sainz van Ferrari achter zich te houden. Zevenvoudig wereldkampioen Lewis Hamilton (Mercedes) eindigde als derde. ‘Het gaat veel te goed bij Mercedes om die hele auto af te schrijven. Voor de tweede keer staan ze met die auto op het podium. Met alle problemen die ze hebben, zijn ze toch gewoon het derde team', zegt autosportverslaggever Allard Kalff van RTL GP en Viaplay tegen BNR.

‘We hebben het het hele jaar al over Mercedes die de plank misslaat, maar andere teams doen het nog veel slechter. Alleen Red Bull en Ferrari staan voor.’ Toch wil Kalff daar wel een kanttekening bij plaatsen. ‘Leclerc startte achteraan en Pérez viel uit. Dus eigenlijk had Hamilton vijfde geworden. Ze pakken wel de kruimels die op de grond liggen. Het grote probleem bij Mercedes is nog steeds dat ze geen idee hebben waarom die auto niet gaat en waarom hij zo stuitert. Als ze het wel vinden, hebben ze wel een goede auto', aldus Kalff lachend.

Lees ook | Racevergunning voor circuit in Zandvoort blijft in stand

Hij vervolgt: 'Sainz was sneller dan Verstappen. Ik denk een tiende of twee drie, maar dat is niet genoeg om die wedstrijd naar je toe te trekken. Je moet zelfs als er DRS is, dus nog steeds een halve seconde sneller zijn dan je voorganger om hem überhaupt voorbij te rijden. Daarnaast deed Verstappen dat heel erg goed: accu opladen en dan uit die herpin al het vermogen wat je hebt goed op de weg brengen en dan zorgen dat je bij de chicane alles weer goed verdedigt. En dan kun je de rest van de ronde eigenlijk niet inhalen, althans het kán wel, maar dat kun je heel goed verdedigen en zo naar de finish rijden.' Het knappe is volgens Kalff dat Verstappen dan geen fout maakt. 'Dus dat Seinz ook nergens een gaatje kan vinden, een wiel ergens tussen kan zetten. Uiteindelijk gaat Seinz dan fouten maken en een tweede ronde voor het einde zag ik al dat zijn banden te warm werden, en dan is het gewoon klaar.'

Buffer

Verstappen heeft 49 punten voorsprong op Leclerc, de nummer twee. 'Da's heerlijk. Met 25 punten voor een overwinning staat hij bijna twee hele overwinningen voor op Leclerc. Hij heeft zijn teamgenoot die er lekker bij staat, die goed als tweede rijder, als buffer, kan fungeren. (...). Voorlopig gaat het allemaal crescendo. Laten we hopen dat hij dit tot zomerstop zo volhoudt en dan nog beter uit de startblokken kan schieten voor de tweede helft van het seizoen.'

Gerelateerde artikelen