
Natuur- en milieuorganisaties hadden bezwaren tegen de verstrekking van de natuurvergunning aan het circuit. Volgens hen klopte de stikstofrekensom die het circuit maakte niet en veroorzaakt racen meer schade aan de beschermde natuur dan was berekend. De organisaties vroegen daarom aan de voorzieningenrechter om de natuurvergunning te schorsen. In april verklaarde de rechtbank in Haarlem de bezwaren van de natuur- en milieuorganisaties ongegrond, waarna zij in hoger beroep gingen.
Stikstofuitstoot
De Raad van State oordeelt nu in de voorlopige uitspraak de vergunning niet te schorsen. Volgens de rechter is de maximale stikstofuitstoot nog altijd minder dan toegestaan in de oude situatie. Dat komt doordat het circuitterrein voorheen het hele jaar gebruikt mocht worden voor auto- en motorsportactiviteiten en andere grote evenementen, waaronder de Formule 1. In de huidige vergunning is dit beperkt tot een aantal dagen.
Belangenafweging
De voorzieningenrechter heeft voor dit besluit een afweging gemaakt tussen de belangen van de natuur, en de algemene en economische belangen van het circuit. Die afweging is dus in het voordeel van het circuit gevallen, omdat er niet alleen forse investeringen gedaan zijn in het terrein zelf, maar ook in de infrastructuur van Zandvoort en omgeving.
Lees ook | Racevergunning voor circuit in Zandvoort blijft in stand