
Volgens Weij is het niet slim om per definitie en uit principe niet met chantageplegende hackers in zee te gaan. Volgens Weij is de KNVB niet alleen geen overheidsorgaan en kan de organisatie dat losgeld waarschijnlijk best betalen, de schade wanneer die gegevens op straat geraken is groot. Het belang van de gedupeerden moet volgens de jurist zwaarder wegen dan een principe om niet met criminelen in zee te gaan.
'Ga nou niet uit principe zeggen: ik doe het niet, maar zet die optie wel heel serieus op tafel', zegt Weij ,die niet bang is dat de criminelen zich na ontvangst van het losgeld alsnog niet aan hun woord houden. Dat zou hun 'businessmodel' en geloofwaardigheid immers geen goed doen: slachtoffers die weten dat gegevens na betaling alsnog op straat komen te liggen, zullen zich wel tweemaal bedenken eer ze betalen.
‘Ga nou niet uit principe zeggen: ik doe het niet’
Weij kent ook geen gevallen waarin dit inderdaad tóch is gebeurd en wijst erop dat Lockbit 'echt een bekend hackbedrijf' is. Desgevraagd zegt Weij te denken dat de KNVB serieus overweegt te betalen.
Lees ook | KNVB slachtoffer van cyberaanval: mogelijk duizenden gegevens voetballers op straat