Topic27 mrt '12 17:06

Nederland stimuleert handel met Irak

Auteur: Harmen Simon Teunis

Om exporteren naar Irak aantrekkelijker te maken voor Nederlandse ondernemers geeft de Nederlandse overheid een garantie van ruim 200 miljoen euro.

Volgens Johan Schrijver, directeur van kredietverzekeraar Atradius Dutch State Business, is het verzekeren van exportkrediet broodnodig. Commerciële kredietverzekeraars bieden op dit moment nog geen verzekering op betalingsrisico's voor handel met Irak, legt hij uit.

Ondanks die risico's zijn er meer dan genoeg ondernemers die kansen zien in het land. Schrijver: "We zien zowel van de kant van Irak als aan Nederlandse kant grote behoefte om de Nederlandse export te ondersteunen. Als de private kredietverzekeraar dat niet kan, dan bestaat er in Nederland zo’n staatskredietverzekering."

Als handelspartner steeds belangrijker
Irak wordt voor Nederland als handelspartner iedere maand belangrijker, zegt Schrijver. "Dat zie je ook aan de belangstelling vanuit het Nederlandse bedrijfsleven. Met name de toelevering aan de olie- en gasindustrie neemt zienderogen toe. Het kan variëren van aanleg van havens, pijpleidingen en baggerwerkzaamheden tot Nederlandse bedrijven die veel producten als landbouwmachines kunnen afzetten."

In de garantie is ook rol weggelegd voor de regering in Irak. "Wij zijn met de regering overeen gekomen dat de zaken die wij onder onze verzekering brengen, worden gegarandeerd door het hoogste financiële orgaan in Irak."

Overige landen
Voor landen als Jemen, Syrië en Libië is het moeilijker om een krediet te verzekeren dan voor Irak. En dat komt volgens Schrijver vooral omdat de risico's daar zo groot zijn. "Met name de politieke risico’s zijn zeer omvangrijk. In Syrië is vanzelfsprekend ook het veiligheidsrisico van belangrijke invloed. Uiteraard hebben we in de hele regio, sinds de Arabische lente, de zaak opnieuw in kaart gebracht."

Een van de conclusies van dit in kaart brengen is dat met name Syrië en Jemen zich nog niet lenen voor deze faciliteit. "Libië is een andere zaak. In Libië is het eigenlijk nog een beetje te vroeg. Daar hebben we te maken met een interim-regering. De situatie is nog niet stabiel. Maar ik sluit niet uit dat we een dergelijke faciliteit over enige tijd ook op Libië zouden kunnen openen. Maar het is nog net te vroeg."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen