Beurs en Economie12 okt '12 06:25

Grootste bedrijven willen weg uit Nederland

Auteur: Fleur de Bruijn

De helft van de grote bedrijven denkt na over een vertrek uit Nederland. Ze maken zich namelijk zorgen over ons ondernemingsklimaat.

Dat zegt KPMG in het rapport 'de concurrentiekracht van BV Nederland'. Volgens KPMG staat de concurrentiepositie van Nederland onder druk.

Footloose
Jurgen van Breukelen, bestuursvoorzitter van KPMG: "De uitkomst is opvallend, want Nederland geldt vanouds als een aantrekkelijke thuishaven voor grote internationale ondernemingen. Maar die concurrentiepositie komt onder druk te staan omdat bedrijven steeds internationaler worden en steeds minder binding hebben met het land van herkomst, ze zijn als het ware footloose."

Nu worden er volgens Van Breukelen toch vooral afwegingen gemaakt of men wel dicht genoeg bij de belangrijkste eindmarkten zit. "En dan zit je in een klein land als Nederland minder goed."

Top 3
Wat te doen om het tij te keren en die 50 procent van de grote bedrijven op een andere gedachten te brengen? Van Breukelen: "Hun top 3 eisen: het hebben en houden van ons fiscale klimaat is heel erg belangrijk. Daarnaast wordt veel waarde gehecht aan goede infrastructuur, in de  breedste zin van het woord. Dus wegen, een luchthaven maar ook ict-infrastructur. Op drie staat goede en gericht bruikbare educatie."

Oliereus in Hattem
En als ze toch hun biezen pakken? BNR’s Rene de Monchy zette op een rijtje wat een vertrek van dergelijke grote bedrijven voor de Nederlandse werkgelegenheid betekent. 

De lijst van meest waardevolle bedrijven van ons land begint natuurlijk met Shell. De oliereus heeft de laatste jaren flink gesneden in het personeelsbestand dat daardoor onder de 100.000 zakte. Daarvan is een kleine 10.000 mensen in Nederland werkzaam, dat is ongeveer vergelijkbaar met het inwonersaantal van de gemeente Hattem.

Oisterwijk en Ameland
Nummer twee op de lijst met meest waardevolle bedrijven, de optelsom van hun bezittingen, is nog altijd ING. Ook daar vallen de laatste jaren ontslagen, maar toch werken nog zo’n 25.000 mensen, van de in totaal 97.000 werknemers, bij ING in Nederland – gelijk aan het aantal inwoners van Oisterwijk.

Nummer drie kent u als de maker van rookworsten, Unilever. In Nederland zou het bedrijf de ruim 3500 inwoners van Ameland aan het werk kunnen helpen. Wereldwijd komen daar nog eens 160.000 mensen bij. Net buiten het podium valt Ahold, de grootgrutter heeft ruim 250.000 werknemers waarvan evenveel inwoners als Schoonloo op Nederlandse bodem, namelijk zo’n 10.000.

Hoofdkantoor
De tweede helft van de top-10 wordt aangevoerd door Aegon en dan Philips, Heineken, Randstad en chemiebedrijf Akzo. Met een Nederlands personeelsbestand gelijk aan de Friese plaats Franekeradeel, zo’n 20.000, sluit KPN de rij. Overigens komen daar de 12.000 mensen die in het buitenland werken nog bij.

De becijfering van De Monchy gaat natuurlijk over het verdwijnen van een heel bedrijf uit Nederland. Maar het vertrek van het hoofdkantoor van een van de tien grootste Nederlandse bedrijven zorgt bijvoorbeeld al voor een direct verlies van 0,8 miljard euro, oplopend tot 2,1 miljard euro houdt KPMG ons voor.

Als alleen de HOOFDKANTOREN zouden vertrekken, gaan er niet meer dan 5000 banen verloren.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen