Hoe blijf ik fit?
Van mental coach tot diëtist: BNR-redacteur Harm wordt op alle mogelijke manieren bijgestaan zodat hij zondag 18 september met succes de Dam tot Damloop kan lopen. We hoorden op zender al van zijn begeleiders hoe het er voor staat. Donderdag ging Harm langs bij fysiotherapeut Michiel Loeber van het Sport Medisch Centrum om wat advies op maat te krijgen over zijn voorbereiding en de loop zelf.
Afgelopen dinsdag moest ik een intervaltraining van zes keer 12 minuten lopen. In totaal liep ik 13,54 kilometer in een tijd van 1 uur en 26 minuten. Een verdacht goed resultaat, vond ik zelf.
Spierpijn
Na een bak vruchtenkwark, een paar glazen water en een warme douche dook ik met een voldaan gevoel mijn mandje in, om de volgende dag ongelooflijk moeizaam uit bed te stappen. Mijn spieren voelden aan alsof ik in één nacht veertig jaar ouder was geworden. Ik had vooral last van een spier aan buitenkant van mijn rechterknie.
Met die pijn sleepte ik mij woensdag van huis naar BNR met in mijn achterhoofd dat ik snel eens bij fysiotherapeut Michiel Loeber langs moest gaan. Die afspraak was tot mijn geruststelling snel gemaakt. Donderdag kon ik direct bij hem terecht. Hij zou me onder handen nemen, oefeningen meegeven en mijn 'loopje' analyseren.
Collega Marleen de Rooy ging mee om opnames te maken van mijn bezoekje aan Michiel. Bekijk hieronder het resultaat.
</p> <p>Wat ik vooral opvallend vond aan de behandeling was dat het naderhand voelde alsof ik ineens de rug had van een dertienjarige, met alle daarbij horende flexibiliteit. En ook de pijn in mijn knie was verdwenen. Verrassend genoeg was het niet de knie zelf die de oorzaak van de pijn was, zo legde Michiel mij uit. Een zenuw in mijn rug, die via vertakkingen doorloopt naar de knie en de achillespees van mijn rechterbeen, bleek de schuldige te zijn. Maar door de behandeling was de pijn als sneeuw voor de zon verdwenen.</p> <p><strong>Oefeningen</strong></p> <p>Mijn werk als journalist brengt met zich mee dat ik veel achter een bureau zit. En dat heeft blijkbaar zo zijn effect op mijn rug en uiteindelijk ook op mijn knie. Om die pijn en eventuele andere ongemakken te voorkomen gaf Michiel me een aantal oefeningen mee die ik als warming-up moet doen voor een training. Daarmee wordt mijn rug een stuk flexibeler en moet ik minder snel last krijgen van dit soort klachten.</p> <p>Bekijk in de linker kolom de warming-up-oefeningen die Michiel mij gaf.</p> <p><strong>Zwaaien met die armen</strong></p> <p>De analyse die Michiel maakte van mijn manier van lopen was ook enorm nuttig. Door zijn aanwijzingen uit te voeren, werden mijn stappen groter en werd het lopen merkbaar lichter. Nooit verwacht dat het zwaaien met je armen zoveel effect zou hebben op je manier van lopen.</p> <p><strong>Laatste training</strong></p> <p>Ik moet vanavond nog één keer trainen; mijn laatste training voor de Dam tot Damloop. Vrijdag ga ik nog langs bij sportdiëtiste Esther van Etten om advies te vragen wat ik vrijdag en zaterdag het best kan eten als voorbereiding op de echte loop.</p> <p>Nog drie nachten slapen en dan is het zover. Aan de voorbereiding en de hulp van al die topcoaches kan het niet meer liggen. Zondag moet ik het echt zelf gaan doen, en dat wordt ondanks alles nog een flinke opgave. </p> <p>Harm</p> <p><em>BNR-redacteur Harm moet in drie weken fit genoeg zijn om de Dam tot Damloop uit te lopen. Zijn collega's regelden voor hem een dreamteam van deskundigen dat hem hierbij helpt. Volg hun tips én het dagboek van Harm </em><a href="https://www.bnr.nl/topic/damloop/"><strong>iedere dag weer hier</strong></a><strong> </strong><em>en doe zelf je voordeel met de training van Harm.</em></p>