Tour28 apr '12 17:45Aangepast op 20 apr '17 13:12

Kaddafi wilde campagne Sarkozy steunen

Auteur: Harmen Simon Teunis

De Franse president Nicolas Sarkozy heeft misschien steun gekregen van het Libische regime.

Volgens de Franse nieuwssite Mediapart wilde de overleden dictator Muammar Kaddafi maar liefst 50 miljoen euro vrijmaken voor de succesvolle verkiezingscampagne van Sarkozy in 2007. Het is niet bekend of het bedrag daadwerkelijk is overgemaakt.

Mediapart baseert zich op een brief uit december 2006. Daarin geeft de toenmalige chef van de Libische inlichtingendiensten, Moussa Koussa, opdracht om het geld te regelen.

Koussa spreekt in het document over ontmoetingen met Brice Hortefeux, een nauwe bondgenoot en vriend van Sarkozy. In de brief wordt ook wapenhandelaar Ziad Takieddine genoemd. Zijn advocaat noemt de brief "geloofwaardig".

Slechte timing
De berichten komen voor Sarkozy op een pijnlijk moment. Hij probeert volgende week een tweede termijn als president veilig te stellen. In de tweede ronde van de presidentsverkiezingen neemt hij het op tegen de socialistische favoriet François Hollande.

In scène gezet
Sarkozy's woordvoerster noemt het bericht belachelijk. Ze spreekt van een ,,klungelige afleiding'', die door het kamp van Hollande in scène zou zijn gezet. Maar de woordvoerder van Hollande wil dat Sarkozy verantwoording over de kwestie aflegt.

Saif al-Islam
Kaddafi's zoon Saif al-Islam heeft vorig jaar ook gezegd dat Libië de verkiezingscampagne van Sarkozy heeft gesteund.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen