Tour22 apr '12 20:23Aangepast op 23 apr '12 02:17

Hollande en Sarkozy mogen het onderling uitmaken

Auteur: Thijs Baas

François Hollande en Nicolas Sarkozy hebben zondag van de tien kandidaten voor de presidentsverkiezingen de meeste stemmen gekregen en gaan door naar de tweede ronde op 6 mei.

De socialist Hollande kreeg volgens prognoses van zondagavond circa 29 procent van de stemmen, iets meer dan de huidige president. Die moest het met circa een kwart van de stemmen doen.

Verwachtingen
Derde werd de ultra-rechtse Marine Le Pen met circa 20 procent van de stemmen. Zij overtrof daarmee de verwachtingen. De extreem-linkse Jean-Luc Mélenchon is waarschijnlijk nummer vier, met circa 12 procent. François Bayrou haalt de 10 procent net niet, volgens de peilingen en eerste uitslagen.

Grote verrassing
Dé grote verrassing van vanavond is het grote succes van Le Pen. De peilingen hadden haar al een derde plek toebedeeld, maar haar score van 20 procent had niemand voorzien. De afgelopen weken probeerde Sarkozy openlijk met kiezers van het Front National te flirten, maar dat was gezien het succes van Le Pen vanavond geen succesvolle strategie.

De grote vraag is nu aan wie zij haar steun gaat uitspreken, ook al blijkt uit peilingen dat niet meer dan de helft van de kiezers op Sarkozy zou stemmen in de beslissende tweede ronde.

Debutante
Het was de eerste keer dat Marine Le Pen meedeed, en ze verdubbelde meteen de score die haar vader haalde in 2007. Madame Le Pen is naar Franse politieke begrippen nog een jonkie: 43 jaar oud.

En dat betekent dat ze nog een lange carrière voor zich heeft. Ze zal ongetwijfeld meedoen in 2017 en daarna. Met het resutaat van vanavond heeft ze een meer dan comfortabele springplank om bij volgende verkiezingen haar score te verbeteren.

De opkomst lag op circa 80 procent van de 44,5 miljoen kiesgerechtigden, iets minder dan in 2007 maar aanzienlijk meer dan in 2002.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen