Tour14 mei '12 15:59

Merkel volgt Hollande met argusogen

Auteur: Pieter van den Akker

De door Charles de Gaulle in 1958 gestichte Vijfde Franse Republiek krijgt dinsdag zijn 7e president, François Hollande. Hollande wacht een zware taak en weet dat bondskanselier Angela Merkel hem met argusogen volgt.

Hollande is de tweede socialist die deze functie bekleedt. Hij is een partijbons van de PS (Parti Socialiste), maar heeft geen bestuurservaring. Hij was bijvoorbeeld nooit minister.

Hij lijkt niet de eerste keus van de Fransen van wie er velen op 'de gewone' Hollande stemden, omdat ze de extravagante president Nicolas Sarkozy als persoon niet mochten, los van zijn beleid. Ook de socialisten dachten dat de voormalige IMF-topman, Dominique Strauss-Kahn, het presidentschap voor de PS zou veroveren, maar 'DSK' werd in mei vorig jaar plotseling uitgeschakeld door een seksschandaal.

Merkel achter Sarkozy
Hollande gaat na zijn inauguratie naar de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Hij is voor haar ook tweede keus, want Merkel steunde Sarkozy tijdens de verkiezingscampagne uit vrees voor een socialist met een gat in zijn hand in het Elyséepaleis.

'Monsieur Normal' (Hollande) houdt zijn inauguratie bescheiden, meldden Franse media. Hij komt weliswaar in een auto, een Citroën DS5, en niet op zijn scooter, maar er zijn relatief weinig genodigden en zijn kinderen zijn niet aanwezig. Na de plechtigheid gaat hij lunchen met voormalige socialistische premiers.

Frans-Duits overleg
De eerste ontmoeting tussen de nieuwe Franse president en de Duitse bondskanselier Angela Merkel vindt dinsdag plaats. Gezien de ernst van de Europese schuldencrisis zou het overleg moeten leiden tot een goede verstandhouding tussen de twee leiders. De Duits-Franse samenwerking wordt nog steeds gezien als het fundament van Europa.

Merkel vreest dat Hollande de Franse economie en daarmee Europa in gevaar brengt door de overheid nog meer geld te laten uitgeven. De Franse staat geeft al te veel uit terwijl de economie stagneert door te hoge kosten. Hollande heeft nog niet eerder gezegd dat hij het niet eens is met de Europese begrotingsdiscipline die Merkel verdedigt. Hoe hij het begrotingstekort wil terugdringen én meer uitgeven om groei te bevorderen, moet hij nog uitleggen, zeker aan Merkel.

Wie gingen Hollande voor?
Sinds 1958, toen de Vijfde Republiek werd gesticht, heeft de Franse president veel meer macht dan daarvoor. Sindsdien wordt hij rechtstreeks door het volk, en niet meer door het parlement, gekozen. Hollande werd voorgegaan door zes illustere namen.

De Gaulle
Charles de Gaulle: 1958-1969. De leider van het verzet tegen de nazi's in de Tweede Wereldoorlog werd in 1965 herkozen en trad af, nadat hij een referendum over een herziening van de grondwet had verloren. De strijd om zijn herverkiezing waren de eerste presidentsverkiezingen waarin het volk zich kon uitspreken. In 1958 was De Gaulle nog door een kiescollege gekozen.

Pompidou
Georges Pompidou: 1969-1974. De oud-premier onder De Gaulle is de enige president sinds 1958 die in het ambt stierf.

Giscard d'Estaing
Valéry Giscard d'Estaing: 1974-1981. De liberaal Giscard was de eerste niet-gaullistische president en de eerste die niet werd herkozen.

Mitterand
François Mitterrand: 1981-1995. De eerste socialist die het hoogste politieke ambt in Frankrijk bereikte. Hij versloeg zijn voorganger en werd in 1988 met 54 procent van de stemmen herkozen.

Chirac
Jacques Chirac: 1995 - 2007. De derde gaullistische president werd in 2002 met liefst 82,2 procent van de stemmen herkozen. Dat kwam omdat zijn tegenstander in de tweede ronde de uiterst rechtse Jean-Marie Le Pen was. Ook linkse Fransen stemden op Chirac. In zijn eerste ambtsperiode werd de duur van het presidentschap met 2 jaar tot 5 jaar teruggebracht.

Sarkozy
Nicolas Sarkozy: 2007-2012. De conservatieve oud-minister werd met 53 procent van de stemmen gekozen. Hij was de tweede president die niet werd herkozen.

Gerelateerde artikelen