Tour5 mei '12 14:02Aangepast op 5 mei '12 17:29

Eerste Fransen naar de stembus

Auteur: Fleur de Bruijn

In Frankrijk zijn zaterdag, met de opening van de stemlokalen in de overzeese gebiedsdelen Saint-Pierre en Miquelon, een eilandengroep voor de Canadese kust, de presidentsverkiezingen begonnen.

In de loop van de dag openen ook de stemlokalen in andere overzeese gebiedsdelen zoals de eilanden Martinique en Guadeloupe in de Caribische zee hun deuren.

Tijdsverschil
Op het Franse vasteland gaan de stemlokalen pas zondag open. De vervroegde opening van de stemlokalen in de overzeese gebiedsdelen, met krap 900.000 op een totaal van rond de 46 miljoen stemgerechtigden, heeft te maken met het tijdsverschil.

Favoriet
De strijd om het Franse presidentschap gaat tussen de zittende president Nicolas Sarkozy en zijn socialistische tegenstander François Hollande. De laatste geldt als favoriet.

De peiling van vrijdag wees uit dat Hollande mag rekenen op 53 procent van de stemmen, terwijl Sarkozy het met 47 procent moet doen. De beslissende verkiezingen zijn zondag. De deelnemers aan de peiling vonden Hollande in het verkiezingsdebat van woensdag meer overtuigen dan Sarkozy.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen