Tour2 mei '12 12:59

Hollande wil rol ECB uitbreiden

Auteur: Anne-Greet Haars

De Franse presidentskandidaat François Hollande wil dat de Europese Centrale Bank een grotere rol gaat spelen in de bestrijding van de schuldencrisis.

De bank zou leningen moeten verstrekken aan het Europese noodfonds (ESM), zei de favoriet voor de verkiezingen woensdag in een interview met Franse media.

Direct geld lenen
Hollande wees op de weigering van de ECB om direct geld te lenen aan eurolanden. "In plaats daarvan zou de bank direct geld kunnen lenen aan het ESM'', zei de socialistische winnaar van de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen.

Sarkozy
De huidige Franse president Nicolas Sarkozy drong er vorig jaar al op aan het ESM een bankvergunning te geven, zodat het fonds geld kan lenen van de centrale bank. De ECB en Duitsland zagen dit niet zitten, omdat kredieten aan het noodfonds ingaan tegen het verbod op directe hulp aan lidstaten door de centrale bank. Regeringsleiders hebben geen inspraak in het beleid van de ECB, die onafhankelijk van overheden wordt geleid door centrale bankiers uit de eurolanden.

Reddingsboei
De ECB wierp Europese banken in de afgelopen maanden een reddingsboei van circa 1000 miljard euro toe om een nieuwe financiële crisis te voorkomen. Banken gebruikten dat geld voor een belangrijk deel om staatsobligaties van eurolanden op te kopen.

Duur uit
Volgens Hollande is Europa daarmee duur uit. De ECB leende het geld tegen 1 procent aan de banken, die op hun beurt rendementen van ruim 5 procent kunnen halen op leningen van landen als Italië en Spanje. Leningen aan het ESM, dat het geld vervolgens weer tegen gereduceerde tarieven aan eurolanden kan lenen, zouden volgens hem daarom een betere optie zijn.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen