Trash6 aug '12 18:54

Grote economische ongelijkheid door superrijke belastingontduikers

Auteur: Sophie Verschoor

Met slimme trucs hebben de superrijken van deze wereld zo'n 21 biljoen dollar in belastingparadijsjes gestald. De kloof tussen arm en rijk is ondertusen onvoorstelbaar groot geworden.

91 duizend megarijke bazen bezitten een derde van álle welvaart op de wereld.

Flinke berg belastingcenten
Peter Kavelaars hoogleraar Fiscale Economie aan de Erasmus: "Je mist als overheid een flinke berg belastingcenten waar heel veel landen een heleboel nutigge dingen mee kunnen doen." Want die 21 biljoen (21.000.000.000.000 dollar) staat gelijk aan de economieën van de Verenigde Staten en Japan samen.

Verdragen
Hoe meer de rijken verbergen, des te groter de economische ongelijkheid in een land. Wie de armoede wil aanpakken, moet dus de belastingparadijzen aanpakken. Wouter Koolmees van het Ministerie van Financiën: "Het beste wat je kunt doen is goeie afspraken maken met zoveel mogelijk landen. We hebben als Nederland een uitgebreid stelsel van belastingverdragen met bijna alle landen van de wereld. Zo probeer je te voorkomen dat het geld ongezien wegvloeit." 

Bankgeheim
Kavelaars vult aan: "De kern is dat wij door de landen waar die mensen wonen geïnformeerd willen worden over wat daar aan belasting betaald of juist niet betaald wordt. Onze verdragen zijn dus vooral gefocust op het verplicht uitwisselen van inlichtingen en daarbij gaat het natuurlijk niet zozeer om het voorkomen van dubbele belasting. Een andere methodiek is dat we die landen dwingen om hun bankgeheim op te geven. En een derde optie is natuurlijk dat die paradijsjes ook gewoon belasting gaan heffen."

Engeland
De superrijken zitten overal maar vooral Engeland is populair, weet Kavelaars. "Als je daar als buitenlander gaat wonen maar je neemt je vermogen niet mee de grens over, dan hoef je er in Engeland nooit belasting over te betalen. Het is daar dus ook volstrekt legaal als je het bij een belastingparadijs hebt gedumpt. Malta kent dat merkwaardige systeem ook, eigenlijk zou zoiets niet mogen bestaan."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen