Dit is een podcast van De Amsterdam Business School
De Kwestie

De Kwestie

In de podcastserie De Kwestie gaat host Sander Denneman op zoek naar de laatste wetenschappelijke inzichten en ervaringen uit het bedrijfsleven over spraakmakende kwesties. Een podcast van de Amsterdam Business School van de UvA.

Volg De Kwestie via:

Afleveringen

Hoe maakt de CFO duurzaamheid meetbaar?

Maar liefst 96% van de Nederlandse CFO’s vindt het belangrijk dat duurzaamheid onderdeel is van de bedrijfsrapportage en dus van belang voor de bedrijfsstrategie en winstdoelstellingen. Maar toch is rapporteren over ‘Environmental Social Governance’ (ESG) niet zo eenvoudig als het voor de buitenwacht lijkt. Frank Verbeeten (Professor of Accounting aan de Amsterdam Business School) en Jeanine Tijhaar (CFO van Eneco) gaan hierover in gesprek.

21 mrt 2022 • 37 minuten

ECB: manoeuvreren in roerige tijden

We hebben te maken met de hoogste inflatie van de afgelopen decennia, zowel in Europa als in de VS. Waar in de VS de Fed heeft aangekondigd de rente te verhogen, wordt in Europa de deur door de ECB slechts op een kiertje gezet. Maar zal de ECB de rente nog wel verhogen nu er oorlog is in Oekraïne en met alle onzekerheden die dit met zich meebrengt? Wat kunnen de Nederlandsche Bank en de regering doen om de effecten van dit beleid op onze economie te sturen?

7 mrt 2022 • 29 minuten

Is het alleen aan de politiek om het klimaatbeleid te bepalen?

Klimaatverandering is een van de grootste uitdagingen voor de komende generatie, bleek onlangs weer uit een alarmerend rapport van het IPCC. Maar het aanpakken van het klimaatprobleem moet volgens premier Rutte wel ‘haalbaar en betaalbaar’ zijn. Kan en mag de economie lijden onder groene klimaatambities? Met welk scenario moet rekening gehouden worden bij het formuleren van beleid? En kun je eigenlijk van politici verwachten dat ze klimaatverandering effectief bestrijden?

7 feb 2022 • 36 minuten