De Kwestie
De Kwestie

De Kwestie

In de podcastserie De Kwestie gaat host Sander Denneman op zoek naar de laatste wetenschappelijke inzichten en ervaringen uit het bedrijfsleven over spraakmakende kwesties. Een podcast van de Amsterdam Business School van de UvA.

Hoe maakt de CFO duurzaamheid meetbaar?

Maar liefst 96% van de Nederlandse CFO’s vindt het belangrijk dat duurzaamheid onderdeel is van de bedrijfsrapportage en dus van belang voor de bedrijfsstrategie en winstdoelstellingen. Maar toch is rapporteren over ‘Environmental Social Governance’ (ESG) niet zo eenvoudig als het voor de buitenwacht lijkt. Frank Verbeeten (Professor of Accounting aan de Amsterdam Business School) en Jeanine Tijhaar (CFO van Eneco) gaan hierover in gesprek.

ECB: manoeuvreren in roerige tijden

We hebben te maken met de hoogste inflatie van de afgelopen decennia, zowel in Europa als in de VS. Waar in de VS de Fed heeft aangekondigd de rente te verhogen, wordt in Europa de deur door de ECB slechts op een kiertje gezet. Maar zal de ECB de rente nog wel verhogen nu er oorlog is in Oekraïne en met alle onzekerheden die dit met zich meebrengt? Wat kunnen de Nederlandsche Bank en de regering doen om de effecten van dit beleid op onze economie te sturen?

Is het alleen aan de politiek om het klimaatbeleid te bepalen?

Klimaatverandering is een van de grootste uitdagingen voor de komende generatie, bleek onlangs weer uit een alarmerend rapport van het IPCC. Maar het aanpakken van het klimaatprobleem moet volgens premier Rutte wel ‘haalbaar en betaalbaar’ zijn. Kan en mag de economie lijden onder groene klimaatambities? Met welk scenario moet rekening gehouden worden bij het formuleren van beleid? En kun je eigenlijk van politici verwachten dat ze klimaatverandering effectief bestrijden?

Hoe moet en kun je kunstmatige intelligentie reguleren?

Kunstmatige intelligentie wordt steeds slimmer en het aantal toepassingen ervan groeit hard door. Maar het gebruik van machines die onze eigen intelligentie nabootsen is niet zonder risico’s. Hoe moet je kunstmatige intelligentie reguleren? Op welke manier zijn Fintech bedrijven met zulke vraagstukken bezig? We bespreken het met Anton Ekker (gastdocent aan de Amsterdam Business School en advocaat op het gebied van technologie, AI en privacy) en Joost van Houten (oprichter en CEO van Sentinels) in deze aflevering van De Kwestie.

Investeren in medewerkers in crisistijd: kostenpost of investering?

De economische gevolgen van Covid-19 raken ons allemaal. Investeringen in de ontwikkeling van medewerkers komen te vervallen, omdat alle focus is gericht op productie en overleven. Maar is het juist nu niet verstandig om te investeren om je medewerkers betrokken, vitaal en innovatief te houden? Henk Volberda (hoogleraar Strategie & Innovatie aan de Amsterdam Business School) en Florien de Nijs (HR-directeur van softwarebedrijf Exact) gaan erover in gesprek.

Met de kracht van data de wereld verbeteren

De toepassingen van data en algoritmes lijken oneindig. Algoritmes beperken ingewikkelde berekeningen met ontelbaar veel uitkomsten, zodat de slimste opties sneller boven tafel komen. Dit kan bedrijven helpen hun omzet en winst te vergroten, maar deze toepassingen kunnen ook ingezet worden om de wereld te verbeteren. Dick den Hertog (hoogleraar Operations Research aan de Amsterdam Business School) en Arno Lubrun (CEO van Facebook Benelux) bespreken de talloze mogelijkheden van data.

Dominantie Amerikaanse & Chinese Big Tech

De Amerikaanse en Chinese Big Tech-platforms hebben in een razend tempo de manier waarop we communiceren, werken, kopen en denken veranderd. Maar welke prijs betalen consumenten en bedrijven? Wat betekent dit voor de Nederlandse en Europese concurrentiepositie. En hoe staat het eigenlijk met onze privacy? Marc Salomon, Professor in Decision Science en decaan van de Amsterdam Business School en Martijn Snoep, Bestuursvoorzitter van de Autoriteit Consument & Markt, gaan op zoek naar het antwoord op deze vraag.

Digitale Transformatie

Digitalisering heeft zo’n beetje iedere markt ingrijpend veranderd. Bedrijven van nog geen tien jaar oud zijn opeens de grootste spelers en gevestigde bedrijven lijken buitenspel gezet. Maar wie gaat de volgende digitale revolutie winnen? De oudjes of de jonkies? En wat is nodig om succesvol te transformeren? In deze aflevering van De Kwestie gaan Hans Borgman, Professor of Information Systems and Digital Business aan de Amsterdam Business School, en Marijn Pijnenborg, investeerder bij Boralis en oprichter van huizenapp Funda, op zoek naar het antwoord op deze vragen.