Het Gezicht Achter

Pionieren met stille boten

Het Gezicht Achter19 jan 202138 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Image
(Centraal Beheer)

Continuïteit en groei zijn niet altijd vanzelfsprekend geweest voor Anton van Wijk. Hij begon 15 jaar geleden een bedrijf in elektrische motoren voor boten. In 2010 ging zijn bedrijf samen met De Stille Boot en begon de hobbelige weg omhoog. In auto’s begonnen elektrische motoren steeds meer in gebruik te komen, maar op het water moesten booteigenaren nog een beetje wennen aan het idee. Bijna was hij met zijn idee zijn tijd té ver vooruit - te vroeg dus - maar hij hield vol. En niet zonder succes, inmiddels groeit De Stille Boot enorm.

Toekomst

Anton zat ooit op de hotelschool en daarna richtte hij internetbedrijven op. Op een dag zat hij op zijn boot en verbaasde hij zich erover dat er nauwelijks elektrische motoren voor boten te krijgen zijn. Maar wel stinkende dieselmotoren die herrie maken.

Zijn idee voor een bedrijf was geboren. Hij moest leren om op een meer strategische manier naar de toekomst te kijken; daar zaten zijn persoonlijke en zakelijke groeikansen. En nu mensen gedurende dit bijzondere jaar nauwelijks op vakantie konden, stapten zij steeds vaker op de boot. Het stimuleerde de vraag naar zijn product en dat resulteerde in een mooi jaar.

Ondernemerschap

Als ondernemer ging Ralph van Dam met zijn bedrijf kopje onder. Financieel, zakelijk en privé kreeg hij grote klappen te verstouwen. Hij schreef er het ondernemersboek ‘Langs de afgrond’ over. Nu coacht hij mensen zoals Anton, bijvoorbeeld via het ondernemersprogramma Groeiversneller, in de verschillende facetten van het ondernemerschap. Als hij denkt aan groei denkt hij niet alleen aan geld, maar ook aan impact, leiderschap en ondernemerschap.

Goed om te weten

Enkele dagen ná deze opname is Antons bedrijf getroffen door een grote brand. Gelukkig heeft hij binnen een week een nieuwe locatie kunnen regelen, in Sneek. De continuïteit werd bedreigd, maar hij is weer operationeel. In de podcast komt dit dus niet ter sprake...


Een podcast van


Het Gezicht Achter

Het Gezicht Achter

In de podcastserie Het gezicht achter gaat Roelof Hemmen met ondernemers en experts in gesprek over persoonlijke drijfveren en ambities. En over belangrijke thema’s op het gebied van ondernemerschap.