Knooppunt Shanghai

#1 Zo werd China een wereldmacht

Knooppunt Shanghai17 mrt 202031 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Deze eerste aflevering is begin februari opgenomen. China was al in de greep van corona, maar in Europa ging het gewone leven nog even door. Te gast zijn Bert Hofman, directeur van het East Asian Institute in Singapore, en Raphie Hayat, die als senior econoom bij Rabobank de economie van China volgt.

De studentenprotesten van ’89 vormen het begin van het gesprek. Voor de toenmalige leider Deng Xiaoping zijn die enkele jaren later indirect de reden voor een serie economische hervormingen, waarbij de socialistische markteconomie wordt aangekondigd. ‘Het socialistische betekent kort gezegd dat de partij aan de macht blijft’, aldus Hofman.

China groeide de afgelopen decennia uit tot wereldmacht.
China groeide de afgelopen decennia uit tot wereldmacht.

Begin deze eeuw treedt China toe tot de Wereldhandelsorganisatie. Hayat noemt de timing van China perfect. Met de lage lonen en de toenemende globalisatie groeit het land pas echt uit tot productieschuur van de wereld. In 2006 zetten de machthebbers vraagtekens bij de sterke markthervormingen en wordt de harmonieuze samenleving het credo. ‘Dat is nog niet helemaal gelukt’, constateert Hofman. ‘De ongelijkheid is alleen maar toegenomen, ondanks de groei van het land’, voegt Hayat toe.

Luister ook naar aflevering 2 | Het Chinese verlanglijstje

Verder verkennen we wat de internationalisatie van de renminbi concreet betekent en in hoeverre China echt bereid is zijn markten open te stellen.


Een podcast van


Knooppunt Shanghai

Knooppunt Shanghai

In deze 5-delige podcastserie gaat Jort Kelder in gesprek met een eminent bataljon deskundigen over de strategie en groeiambities van China en de kansen en risico’s voor westerse bedrijven en beleggers die in China actief willen zijn.